La neuroarquitectura, postura desconeguda on n’hi hagi, representa un innovador enfocament en el disseny d’espais en l’actualitat, brindant-nos l’oportunitat de forjar un món més sensible que promogui la salut física, emocional i cognitiva dels seus habitants. Per a aconseguir això, s’intenta anar més enllà de la dimensió material de l’arquitectura, posant l’accent en l’invisible, en allò que ni tan sols ens plantegem quan l’admirem i analitzem. D’aquesta manera, l’arquitectura deixa de ser simplement un objecte aïllat per transformar-se en el teló de fons que contribueix de manera significativa a definir la nostra manera de ser i estar al món.
En aquesta ponència organitzada pel Màster en Disseny d’Interiors, titulada “Neuroarquitectura i intel·ligència artificial: dimensions de l’intangible”, explorarem com aquest nou paradigma ens permet comprendre els aspectes ocults d’aquesta disciplina, quina és la nostra connexió real amb l’entorn que ens envolta i quin paper té la intel·ligència artificial en tot això; una trobada capitanejada per l’arquitecta experta en la matèria, Alba Méndez.
Méndez és arquitecta fundadora de Qualia estudio, un estudi d’arquitectura i consultoria especialitzat en neuroarquitectura nascut en 2022. La recerca constant i la seva formació en neurociències aplicades al disseny arquitectònic a la Universitat IUAV de Venècia li ha permès nodrir-se dels últims avanços en aquesta teoria. Actualment, en paral·lel, col·labora com a Project manager d’innovació al Living-Lab d’AMBIT Clúster, impulsant i coordinant projectes de recerca en l’àmbit d’espais de treball i entorns educatius. A més a més, és codirectora del Postgrau en Neuroarquitectura de l’Escola Sert, així com docent a diverses universitats espanyoles i llatinoamericanes.
________________________