La 12a edició dels premis Dependència i Societat, entregats per la Fundació Caser, han reconegut l’impacte social d’Autofabricantes, el col·lectiu de disseny i enginyeria social especialista en pròtesis infantils liderat per Francisco Díaz, professor del Màster Universitari en Disseny de BAU, i en el qual participa Camila René Maggi, també professora del màster i del Grau en Disseny.
Autofabricantes ha vençut en la categoria R+D+i, en la qual competia amb 17 candidatures més, gràcies al projecte SuperGiz, un model innovador de pròtesis de mans i braços formades per una peça principal i un conjunt de gadgets intercanviables que s’adapten a múltiples funcions, com menjar, fer esport o per a la higiene personal.
Tant la tècnica de fabricació de les pròtesis, la impressió 3D, com la seva filosofia de codi obert fan de SuperGiz un exemple paradigmàtic de les possibilitats del disseny experimental i col·laboratiu, una manera d’entendre la pràctica creativa i la investigació material des del compromís social que encaixa a la perfecció amb les intencions del Màster Universitari en Disseny de BAU.
Des d’Autofabricantes celebren que el premi, dotat amb 20.000 euros, els permeti “continuar la investigació i donar suport a part dels nous tallers”, i afirmen que continuaran “avançant i creant en comú per millorar la qualitat de vida”.
Actualment, alguns dels gadgets de SuperGiz es poden veure a l’exposició El millor disseny de l’any, comissariada per l’Associació de Disseny Industrial del FAD al Museu del Disseny de Barcelona. Autofabricantes va ser finalista de la convocatòria en la categoria Cultura.
Reconèixer, incentivar, sensibilitzar
Els premis Dependència i Societat tenen l’objectiu de “reconèixer i incentivar” les iniciatives “compromeses amb l’atenció integral i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i/o en situació de dependència i de les seves famílies”, a més a més de contribuir a la sensibilització.
La resta de premiats, d’un total de 199 candidatures, han estat l’Associació Espanyola d’ajuda a nens amb trasplantament multivisceral i afectats de fallida intestinal i nutrició parenteral (NUPA) en la categoria de Transformació Social; i Navilens – Nous Sistemes Tecnològics, en la d’Emprenedoria. Les mencions han recaigut en el Dr. Pedro Cavadas i Enol Jordán i en la Confederació Salut Mental.
Més reconeixement internacional
Autofabricantes també ha resultat finalista dels premis STARTS for Social Good, una iniciativa de la Comissió Europea en col·laboració amb les entitats piemonteses Nesta Italia, Ars Electronica, la Fundació CRT i el hub OGR Torino.
La iniciativa té l’objectiu de reconèixer i impulsar la feina d’artistes, creatius i professionals que desenvolupin projectes innovadors en la intersecció de ciència, art i tecnologia.
A la convocatòria d’enguany s’hi van presentar 150 candidatures, de les quals es van escollir sis finalistes, entre ells Autofabricantes.