El projecte Autofabricantes, impulsat per l’investigador i professor del Màster Universitari en Disseny de BAU Francisco Díaz, forma part de l’exposició El millor disseny de l’any, que reuneix les obres més significatives del 2020, una convocatòria en la qual va ser finalista en la categoria Cultura.
L’Associació de Disseny Industrial del FAD va reconèixer, així, els mèrits d’un projecte d’investigació col·lectiva que busca generar solucions alternatives i accessibles en codi obert al voltant de la diversitat funcional.
La mostra serà al Museu del Disseny de Barcelona fins al 29 d’agost, i s’hi poden veure alguns dels gadgets dels tallers Super Giz, on Autofabricantes va reunir professionals de l’àmbit sociosanitari, dissenyadors i terapeutes amb vuit famílies amb nens i nenes amb diversitat en els seus membres superiors.
Entre tots van dissenyar una sèrie de gadgets o accessoris combinant dues peces, una que s’adapta al cos i una altra que els permet fer tota mena d’activitats: pentinar-se, remar, jugar a bàsquet, saltar a corda, escriure, vestir-se o anar en bicicleta. Accions quotidianes que ja poden fer de manera independent gràcies a les pròstesis.
Les sessions de disseny col·laboratiu, a més, van servir als infants per conèixer-se millor entre ells i compartir experiències, amb la qual cosa s’afavoreix la normalització i la inclusió.
Disseny social que creua fronteres
Autofabricantes també és un dels sis finalistes del premi STARTS for Social Good que convoquen les institucions piemonteses Nesta Italia, Ars Electronica, la Fundació CRT i el hub OGR Torino, i que reconeixen i impulsen projectes que implementin solucions innovadores en la intersecció de ciència, art i tecnologia.
Els dos guanyadors, seleccionats d’entre 150 candidatures, es faran públics el 30 de juny durant el STARTS Urban Fest i s’enduran un premi de 15.000 € cadascun.
El millor disseny de l’any
Museu del Disseny de Barcelona (Plaça de les Glòries Catalanes, 37)
Fins al 29 d’agost
Accés lliure