Què està passant amb la nova cultura material a Llatinoamèrica i al món? Biomaterials, biocompost, biopolímers, materials vius, biotèxtil… Són conceptes que han cobrat rellevància en els últims anys en el marc d’una la cultura material que s’està gestant.
Ana Otero, alumni del Màster Universitari en Investigació i Experimentació en Disseny, participarà el 14 de novembre des d’Espanya en la segona volta de La Nueva Cultura Material, un cicle de xerrades que es va iniciar el 4 de novembre i que s’allargarà fins el 25. L’acompanyaran Carolina Etcheven des d’Argentina i Pilar Bolumburu i Zoe Powell des del Regne Unit.
Disseny com a agent de canvi
Otero presentarà el seu Treball Final de Màster, que amb el nom de Pasta Fría proposa reutilitzar residus d’aliments (closques de musclo i d’ou) per crear un biomaterial per a impressió 3D.
A partir d’un context global marcat per la crisi socioambiental, el projecte parteix d’una reflexió sobre la pràctica de el disseny com a acció política i agent de canvi. Guiada per la necessitat d’emplaçar les cures i les interdependències per reposicionar al centre el benestar individual, de la societat i el mediambiental, es planteja la necessitat de crear vincles amb l’humà i el més que humà per obrir-se a noves possibilitats materials.
Pasta Fría aposta per una concepció expandida de materialitat a partir d’un enfocament de disseny sostenible per contribuir en l’exploració de materials DIY que busquen canviar la manera de produir i de consumir.
L’experimentació es situa a la cuina, convertida en un laboratori circular experimental, i busca posar en valor el procés i els seus temps. El resultat és una recepta funcional per ‘cuinar’ un biomaterial per a impressores 3D de ceràmica a partir de closques d’ou i un additiu alimentari d’ús habitual en gastronomia.
Dissabte 14 de novembre
19:30
Inscripció gratuïta
Més informació: @by_anaotero