
Pasta Fría o com ‘cuinar’ un biomaterial per a impressores 3D
Què està passant amb la nova cultura material a Llatinoamèrica i al món?
Biomaterials, biocompuesto, biopolímers, materials vius, biotextil … són conceptes que han cobrat rellevància en els últims anys en el marc d’una nova cultura material que s’està gestant.
Ana Otero, alumni del Màster Universitari en Investigació i Experimentació en Disseny, participa el 14 de novembre des d’Espanya a la segona volta de La Nueva Cultura Material, un cicle de xerrades que es va iniciar el 4 de novembre i que s’allargarà fins el 25. Acompanyarà a l’Ana Otero, la Carolina Etcheven des d’Argentina, i la Pilar Bolumburu i la Zoe Powell des del Regne Unit.
L’Ana presentarà el seu Treball Final de Màster, que amb el nom de Pasta Fría proposa reutilitzar residus d’aliments (closques de musclo i closques d’ou) per crear un biomaterial per impressió 3D.
A partir d’un context global marcat per la crisi socioambiental, el projecte parteix d’una reflexió sobre la pràctica de el disseny com a acció política i agent de canvi. Guiada per la necessitat d’emplaçar les cures i les interdependències per reposicionar al centre el benestar individual, de la societat i el mediambiental, es planteja la necessitat de crear vincles amb l’humà i el més que humà per obrir-se a noves possibilitats materials. Pasta Fría aposta per una concepció expandida de materialitat a partir d’un enfocament de disseny sostenible per contribuir en l’exploració de materials DIY que busquen canviar la manera de produir i de consumir.
L’experimentació es situa a la cuina, convertida en un laboratori circular experimental, i busca posar en valor el procés i els seus temps. El resultat és una recepta funcional per ‘cuinar’ un biomaterial per a impressores 3D de ceràmica a partir de closques d’ou i un additiu alimentari d’ús habitual en gastronomia.
Dissabte 14 de novembre
A les 19:30 (CEST)
Inscripció gratuïta
@by_anaotero