Quatre anys poden quedar sintetitzats en una sola imatge? Aquest és l’objectiu essencial d’una orla. Tota promoció queda immortalitzada en un orla que n’explica el passat i la projecta cap al futur.
Com ja és tradició a BAU, un alumni del centre ha rebut l’encàrrec de conceptualitzar i dissenyar l’orla de l’última promoció del Grau en Disseny. Enguany, la responsabilitat ha recaigut en Oriol Gil, graduat el 2018, que ha tingut l’honor de firmar l’orla de la desena promoció.
Una proposta que reflecteix “com després de la pandèmia hem posat en valor les relacions humanes respecte al món digital”. Gil ha treballat en l’orla d’una promoció que acadèmicament ha viscut dues etapes molt diferents, dos anys de normalitat i dos de distàncies i restriccions.
El dissenyador Oriol Gil es va graduar a BAU el 2018 i actualment viu i treballa a Londres. © HemingwayDesign
“Aquest procés, un híbrid d’una comunitat física i una comunitat digital, em semblava un punt de partida interessant”, explica Gil, “a més de canviar determinades jerarquies visuals per emfasitzar tota aquesta sèrie de canvis”.
Igual els alumni que l’han precedit, com Paula de Álvaro, Nil Comí i Arnau Pi, per a Gil el disseny de l’orla ha estat una oportunitat única per reflexionar sobre la seva pròpia experiència a BAU i recuperar aprenentatges i referències.
Barcelona, Amsterdam, Londres
En aquest sentit, com a font d’inspiració, Gil destaca el dissenyador gràfic holandès Wim Crouwel. “Vaig trobar un disseny dels anys 60 amb una tipografia que simbolitzava els primers anys d’universitat, de comunitat i d’experiències compartides”.
A partir d’aquí, el repte va ser “transformar aquesta referència en un element que fos contemporani i que representés aquests dos últims anys. Vaig editar la tipografia i la vaig traslladar a un context digital que tanca el cercle del concepte”.
Wim Crouwel va servir d’inspiració a Oriol Gil per dissenyar l’orla de la desena promoció del Grau en Disseny
Com ha viscut Gil la transició de les aules al món professional? “Els primers anys mai no són fàcils, però és un procés necessari i del qual aprens molt sense adonar-te’n. Passes de dissenyar per a tu mateix a dissenyar per a un client en un context determinat i amb tot un equip al darrere del qual tu ets una peça més”.
Un cop graduat, Gil va treballar un any a Grande Studio, cofundat el 2016 pel també alumni Vicente Ruiz. “Vaig aprendre-hi la importància de l’exigència, de ser meticulós, i de crear a partir de la prova constant. El Vicente i el Jorge [Alavedra] són dissenyadors en majúscules que estimen la professió, i t’acabes impregnant d’aquesta determinació”.
Proves de tipografia durant el procés de disseny de l’orla
El 2020 es va traslladar a Londres per treballar a HemingwayDesign, estudi multidisciplinari especialitzat en projectes públics de regeneració. “M’ha ajudat molt a agafar perspectiva entre el que aprens a la universitat i el món professional, especialment en clau social”.