Un tros de futur s’està inventant dins d’una aula de BAU. Entre els Departaments de Moda i de Recerca, flanquejat per maniquins, teles i fotografies de col·leccions, un espai és la seu d’una investigació basada en una pregunta essencial: quin paper pot jugar el disseny a l’hora de transformar els residus en oportunitats?
Des de fa mesos, BAU acull un equip d’investigadors del Plat Institute, una plataforma creativa de codi obert que, des de la recerca, la innovació i l’educació, aborda els reptes globals relacionats amb l’alimentació i la salut.
L’artífex d’aquesta aventura és Nacho de Juan-Creix, emprenedor, inventor i, com ell mateix es defineix, imaginador. Com a soci fundador i consultor d’innovació de Plat, impulsa tota mena d’esdeveniments sobre la gastronomia del futur. Entusiasta i infatigable, tan aviat parla d’aromes flotants com de transport aeroespacial, amb “el potencial comercial de la creativitat” com a divisa.
Amb una àmplia xarxa de contactes nacionals i internacionals, de Juan-Creix ha reunit un dream team d’empreses i entitats col·laboradores al voltant del projecte. Alguns de propers, com el Bar Paradiso del Born o Nomad Coffee, referents líquids de la ciutat. I d’altres de prestigi mundial, com el Celler de Can Roca, per a qui ha arribat a inventar bombons voladors.
A partir de la col·laboració, BAU ha proporcionat un espai perquè l’equip de Plat investigui amb llibertat i independència utilitzant recursos del centre i establint sinergies amb personal investigador i amb l’alumnat. Una de les seves línies de treball és analitzar els residus i atorgar-los valor a través d’un nou disseny. I, a la llarga, transformar una despesa en un ingrés.
El primer pas, doncs, és recollir residus útils. Paradiso, per exemple, ha col·laborat amb 30 quilos mensuals provinents de l’activitat del bar. Paral·lelament, veïns de la zona han aportat 90 quilos més. Un cop al laboratori, els residus es classifiquen per formes, colors i materials, i comença el procés de redisseny. Entre els elements resultants, prèvia cocció en un forn, hi ha des d’un marbre de cuina policrom fins a botons i complements de moda. Objectes quotidians, en aquest cas, amb valor útil i estètic.
Encara que la feina ja comenci a donar resultats, de Juan-Creix es marca un termini de cinc anys per aconseguir la viabilitat completa del projecte. No persegueixen llançar un producte concret al mercat, sinó generar un ecosistema fèrtil per a la creació de start-ups.
L’objectiu principal de la col·laboració entre BAU i Plat és connectar el talent jove amb la indústria, és a dir, reforçar el caràcter professionalitzador de l’etapa universitària. I seduir les marques perquè entrin al centre i s’integrin en programes afins com el Màster Universitari en Disseny, el Màster en Disseny, Tecnologia en Moda o el Màster en Disseny de Branding i Packaging, entre d’altres.
I és que la filosofia de Plat Institute té molts punts de trobada amb la visió del disseny a BAU. Una manera de treballar basada en els principis de l’economia circular, amb totes les seves implicacions, des de la completa eliminació de residus en tot procés creatiu industrial fins a la noció del disseny com a palanca de transformació social a escala mundial.
Un disseny funcional que resolgui problemes globals. Un disseny humanista en el qual s’emmirallen investigadores com l’alumni del Màster Universitari en Disseny Ana Otero, que també està desenvolupant peces de “ceràmica” a partir de residus alimentaris, com va plasmar al seu projecte d’investigació Pasta Fría.
L’aliança Plat-BAU té una data marcada en vermell al calendari, el 22 d’octubre, quan es muntarà una exposició al centre per mostrar les fites assolides. Hi assistiran, entre d’altres, alts representants d’ISWA (International Solid Waste Association) i SEQUAL INITIATIVE, entitats que vetllen per l’eliminació de residus i per la preservació dels oceans, respectivament.
Aquesta primera presentació pública tindrà continuïtat amb el desenvolupament de nous projectes i l’ampliació dels acords amb agents de diversos àmbits.
BAU consolida, així, l’afany de participar activament en els espais creatius que hauran de donar respostes a les necessitats, cada cop més urgents, de la societat i del planeta.