Campus Virtual
Search
Close this search box.

‘Inmaterial’: dissenyar per naturalesa

El nou número de la revista científica de BAU suposa l’estrena de Luis Guerra, professor del centre, com a coordinador de la publicació

La nova etapa d’Inmaterial, diseño, arte y sociedad ja és una realitat. Amb l’estrena de Luis Guerra com a coordinador, la revista científica de BAU amplia els seus horitzons, creix en nombre de contribucions i expandeix el camp d’anàlisi, exploració i investigació en disseny.

Tot això ja és palpable en l’últim número de la publicació, que acaba de veure al llum amb el títol Investigación en diseño: práticas y formas, i que inclou sis articles amb notable presència d’investigadors del centre.

L’actual convocatòria parteix d’una sentència del filòsof estatunidenc Alva Nöe: “Som dissenyadors per naturalesa”, una atrevida declaració d’intencions en temps d’incertesa i confusió.

 

 

Així, el disseny, com escriu Luis Guerra, “com a conjunt de pràctiques d’exploració, és una eina estranya que no només pretén servir o resoldre, sinó també qüestionar al mateix temps el practicant i el camp”.

En el seu onzè volum, Inmaterial explora diferents aspectes del pensament i la pràctica del disseny en el present. Segons Guerra, les contribucions conviden a una lectura lenta, més enllà del càlcul, en la línia de la pensadora francesa Michelle Boulous.

 

 

Triple contribució del professorat investigador de BAU

En aquest nou número d’Inmaterial, destaquen les contribucions de Pau Pericas, realitzar audiovisual i professor de BAU i de la Universitat de Barcelona, i d’Ana Guerrero, dissenyadora transdisciplinària i alumni del Màster Universitari en Disseny de BAU, amb articles sobre la creació fílmica i el cine situat de Donna Haraway, i sobre intel·ligència artificial i el prototipatge experimental en disseny, respectivament.

 

 

A més a més, Inmaterial compta amb articles de les artistes i investigadores Sina Hensel i Anja Neuefeind (RWTH Aache University), que relacionen els mètodes de coloració amb el disseny i la societat; del Dr. Yamil Hasbun, investigador i docent (Universidad Nacional de Costa Rica), que desafia les definicions històriques del disseny i ofereix un nou enfocament crític; de la professora Cristina Fernández Espinosa (EASDI Corella), que estudia la Tabakalera de Donostia com a laboratori audiovisual obert; i dels doctors Marcos Mortensen Steagall i Tatiana Tavares (Auckland University of Technology), que examinen el potencial del disseny social a partir d’un projecte educatiu a Aotearoa (Nova Zelanda).

Finalment, en l’apartat Projectes, l’artista, investigador i doctorand de BAU Francisco Navarrete Sitja comparteix el seu quadern de bitàcola sobre una investigació artística a l’Oasi de Boira d’Alto Patache (Xile).

 

Inmaterial #11: “Investigación en diseño: prácticas y formas” (PDF)

 

Ver evento relacionado ➞

Últimas noticias

L’Acte de Cloenda de Disseny, en la cartellera de l’Aribau Cinema

1 dia ago

Sessió Informativa Online del Grau Universitari en Belles Arts

3 dies ago

Els últims lliuraments dels estudiants del Màster en Design Research

4 dies ago

“Marfantes”, el nou documental experimental d’Anna Moreno

5 dies ago

Noticias relacionadas

L’Acte de Cloenda de Disseny, en la cartellera de l’Aribau Cinema

Sessió Informativa Online del Grau Universitari en Belles Arts

Els últims lliuraments dels estudiants del Màster en Design Research

“Marfantes”, el nou documental experimental d’Anna Moreno

BAU pujarà a l’escenari del Gran Teatre del Liceu

Treball de Fi de Grau, el desenllaç d’una etapa culmina amb l’última entrega