Campus Virtual
Search
Close this search box.

La millor cara del disseny

El projecte Disseny x la inclusió uneix estudiants amb entitats socials de Barcelona a través del disseny cooperatiu

“L’única direcció que té sentit és el disseny orientat a les persones”. És la declaració d’intencions del programa Disseny x la inclusió, que es presenta en societat seguint la filosofia del dissenyador i educador nord-americà Victor Papanek.

El Museu del Disseny de Barcelona i l’Associació Ojalá Projects són els impulsors d’un projecte de disseny cooperatiu i creació col·lectiva que posa en contacte escoles de disseny de la ciutat amb entitats socials per trobar solucions de disseny destinades a millorar la qualitat de vida de persones en situació de vulnerabilitat social.

Disseny x la inclusió posa l’accent en el procés de disseny com a part fonamental de l’aprenentatge i com a palanca de transformació social. A través d’una metodologia de treball inclusiva, els estudiants de disseny posaran la seva experiència i coneixements al servei del col·lectiu per convertir el disseny en un motor de canvi en les seves vides.

En últim terme, el projecte vol fomentar l’acció comunitària a diferents barris de Barcelona, i situar el disseny al centre d’una relació bilateral entre estudiants i col·lectius. D’entrada, s’han posat en marxa cinc grups de treball (dels quals BAU participarà en dos) que estaran tutoritzats per professionals de les indústries creatives.

 

 

Art contra l’aïllament

Les persones amb diversitat intel·lectual són un dels col·lectius més afectats per l’aïllament social generat per la COVID-19. El primer projecte de Disseny x la inclusió els donarà veu i explorarà el seu potencial creatiu a través d’una campanya de comunicació interactiva.

BAU hi participarà en col·laboració amb el Grup Cooperatiu TEB, nascut a la Barceloneta el 1974, juntament amb Elisava, l’IDEM i la UOC sota la tutorització del dissenyador i cartellista David Torrents i la il·lustradora Jacqueline Molnár.

Segons dades de la Generalitat de Catalunya i Dincat, a Catalunya més de 66.000 persones tenen diversitat intel·lectual, de les quals només el 30% té estudis de secundària obligatòria.

 

 

Moda per la reinserció

Establerta al Raval, l’associació Metzineres treballa per revertir la invisibilitat i els estigmes que pateixen dones marcades per la pobresa, la drogoaddicció o la prostitució.

Tutoritzats per la dissenyadora i il·lustradora Bruna Sedó, un grup d’estudiants de disseny de moda, audiovisual i producte de BAU i Elisava col·laboraran en els tallers de customització de roba reutilitzada, fotografia i maquillatge que duu a terme l’entitat.

 

En la resta de projectes, LCI col·laborarà amb l’Associació Superar l’Ictus Barcelona, i ESDAP, amb TEB Sant Andreu i Intress. La primera edició de Disseny per a la inclusió. El procés com a resultat es desenvoluparà entre març i maig, i culminarà amb una presentació col·lectiva al juny.

Ver evento relacionado ➞

Últimas noticias

L’Acte de Cloenda de Disseny, en la cartellera de l’Aribau Cinema

5 hores ago

Sessió Informativa Online del Grau Universitari en Belles Arts

2 dies ago

Els últims lliuraments dels estudiants del Màster en Design Research

3 dies ago

“Marfantes”, el nou documental experimental d’Anna Moreno

4 dies ago

Noticias relacionadas

L’Acte de Cloenda de Disseny, en la cartellera de l’Aribau Cinema

Sessió Informativa Online del Grau Universitari en Belles Arts

Els últims lliuraments dels estudiants del Màster en Design Research

“Marfantes”, el nou documental experimental d’Anna Moreno

BAU pujarà a l’escenari del Gran Teatre del Liceu

Treball de Fi de Grau, el desenllaç d’una etapa culmina amb l’última entrega