Campus Virtual
Search
Close this search box.

Mireia Panisello guanya el premi MODAFAD a la millor col·lecció de moda sostenible

'Mama', un projecte zero waste, materialitza el buit existent entre els hàbits de consum i el seu impacte real en la societat i el medi ambient

La generació de residus és diària i constant, a l’altura d’una demanda de consum frenètica i sense descans; i està en mans del consumidor el poder de frenar aquests excessos o continuar accelerant el procés. Mama, un projecte zero waste,  neix de la idea de materialitzar el buit existent entre els nostres hàbits de consum i el seu impacte real en la societat i el medi ambient, prenent com a objectius dotar de cos físic la generació de residus produïda per la indústria tèxtil, així com responsabilitzar el consumidor d’aquests excessos.

El projecte Mama explora el concepte de “matriu” com a òrgan de creació i gestació d’una cosa concreta, el qual introdueix idees d’afecte i protecció entre el subjecte i l’objecte. Amb això es pretén crear relacions entre les peces i l’usuari, amb l’objectiu d’allargar la vida útil dels objectes i reduir el seu consum. Paral·lelament es treballa la idea de “farciment”, com a embalum o cos, amb la qual es proposa donar una volta funcional al sobrant com a matèria útil.

A partir d’aquests conceptes s’ha ideat un sistema en el qual el consumidor és l’entitat activa del procés i el principal responsable. Aquest consisteix en la introducció de tots els residus generats en el procés de producció d’una peça concreta en la seva pròpia venda.

 

 

El consumidor, en lloc de pagar únicament pel resultat final, ho fa per tot el que aquest genera, amb el que s’aconsegueix accionar dues reaccions: visibilitzar l’aproximació al valor –tant econòmic com simbòlic– de la peça i responsabilitzar a l’usuari de la seva gestió, acumulació i/o transformació.

Aquest sistema inclou una possibilitat útil per a gestionar tot aquest volum de residus, fent-los participar en les peces exteriors com a substituts de farciments i buates. La participació d’unes peces en les altres tracta de recrear aquests vincles d’afecte i protecció entre objecte-objecte i objecte-subjecte, reconnectant emocionalment amb els objectes de consum i el nostre entorn.

Mireia Panisello és estudiant de tercer curs del Grau en Disseny –itinerari de Moda— de BAU, Centre Universitari de Disseny de Barcelona. Les fotos del projecte han estat realitzades per Josep Pagà Lleixà i la model és Julliette Blot.

 

Ver evento relacionado ➞

Últimas noticias

La docent de Belles Arts Lara Fluxà, entrevistada per a EL PAÍS Semanal

22 minuts ago

“Salud y Diseño II”, nova publicació amb la participació de docents de BAU

2 hores ago

El Grau Universitari en Belles Arts, un camí cap a la indústria creativa

6 dies ago

BAU acaba el curs acadèmic amb les presentacions finals del Màster Universitari en Design Research

7 dies ago

Noticias relacionadas

La docent de Belles Arts Lara Fluxà, entrevistada per a EL PAÍS Semanal

“Salud y Diseño II”, nova publicació amb la participació de docents de BAU

El Grau Universitari en Belles Arts, un camí cap a la indústria creativa

BAU acaba el curs acadèmic amb les presentacions finals del Màster Universitari en Design Research

Dos Alumni i un docent del MA Innovació Audiovisual i Entorns Interactius, seleccionats per Barcelona Producció

El IX Col·loqui Internacional d’Investigadors en Disseny comptarà amb Serafín Álvarez, docent en Disseny i Belles Arts