Així va ser la jornada bodies_perceptions_design_

Crònica de la jornada sobre la percepció del cos des del disseny organitzada per BAU, GREDITs i IMF/CSIC i coordinada per la Dra. Mara Martínez

El passat 15 de novembre va tenir lloc la jornada bodies_perceptions_design_, coordinada per la Dra. Mara Martínez Morant i organitzada per BAU, Centre Universitari de Disseny de Barcelona, ​​GREDITS i la Institució Milà i Fontanals / Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

bodies_perceptions_design_, que va comptar amb un nombrós públic assistent, es va inscriure i resulta del projecte de recerca “El cos i el gènere dins el marc epistemològic i conceptual del posthumanisme”. Pla Nacional d’I + D + I, Ministeri de Ciència i innovació, en què han participat les tres institucions.

 

 

La temàtica de la jornada es va desenvolupar al voltant de la idea que inspira el seu propi nom, bodies_perceptions_design_, posant èmfasi en la percepció del cos en sentit ampli, amb l’objectiu d’establir vinculacions tentaculars entre les diferents mirades que es llancen sobre el cos humà i el dels no humans, a fi d’esbrinar els afectes i efectes així com els diversos àmbits que envolten aquests cossos.

Es va voler crear un punt de confluència on les diferents conceptualitzacions teoricopràctiques il·luminessin sabers que fessin créixer al disseny, convertint-lo en un coneixement encara més ampli i en una eina fonamental per a entendre el món.

Per aconseguir aquests objectius es va comptar amb la participació de Begonya Enguix amb Cossos, Afectes, Gèneres: De Bowie a Zara, proposta que va explorar línies de fuga, semblances, diferències i abast dels canvis proposats en els sistemes de sexe-gènere a través de una aproximació posthumanista i des de la revisió crítica del concepte de transgressió.

En l’ordre de presentació va seguir la comunicació de Josep Martí amb Vegetals versus Humans. O Altres maneres d’entendre ‘s amb l’enciam on es va abordar la qüestió de la relació de l’ésser humà amb el món vegetal superant les traves zoocéntricas i antropocèntriques que ignoren la possibilitat que les plantes vehiculin agències. Argumentant, a més i entre altres qüestions, que des del context dels Human-Plant Studies es reconeix intel·ligència a les plantes.

 

 

La tercera presentació va estar a càrrec de Ramon Rispoli amb Desplaçant del centre: la mirada cosmopolítica en disseny que va fer referència a com el canvi climàtic i l’amenaça de catàstrofe mediambiental posen de manifest que la coexistència no és només assumpte humà sinó de totes les entitats, animades i inanimades, materials i immaterials que componen el món, per això, cal parlar de cosmopolítica.

A continuació es va presentar la proposta de Paloma González Díaz, Control i (des) control corporal tecnificat: nous paradigmes de creació digital on es va assenyalar que els dispositius tecnològics que registren i qualifiquen els cossos, i els trets biomètrics, s’han instal·lat en el nostre entorn quotidià. Artefactes que van deixar de ser mecanismes presents en espais concrets de treball per motius de seguretat i productivitat per envair qualsevol àmbit de l’espai públic i privat.

L’última proposta del matí va ser la de Mara Martínez Morant, Animals no humans en pràctiques artístiques: aproximacions a l’abús en què, des dels Animal Studies, es va endinsar en arguments de tall antiespecista i antiessencialista sobre l’Altre animal, conduents a revisar els conceptes d’art i ètica que conflueixen en pràctiques artístiques que afecten éssers que senten, pràctiques que fan servir tant la vida i als éssers vius com a mitjà i com a tema. Argumentant, a més, que la conceptualització posthumanista es configura com un context de diàleg per desnaturalitzar imaginaris simbòlics que insisteixen en una determinada consideració atorgada als altres animals a les pràctiques artístiques.

 

 

La sessió de la tarda es va iniciar amb la presentació de projectes del Màster universitari en recerca i experimentació en disseny de BAU a càrrec d’Elisa Amann amb Indumentària interespècies i Jessica Castaño amb Instint bàsic.

A continuació va tenir lloc la xerrada-taller de Maria Castellanos, Interrelacions entre wearables i ciborgs com a paradigma de l’amplificació sensorial humana on es va tractar la incorporació de la tecnologia com a extensió del cos humà encara que, actualment i cada vegada de forma més aguda, es troben pròtesis més invasives que requereixen de la cirurgia per a la seva integració orgànica fins als gadgets tecnològics i peces intel·ligents que estenen les capacitats sensorials aconseguint límits gairebé insospitats. A la sessió també es van mostrar diversos artefactes que són utilitzats per crear tecnologia adequada al cos, als mesuraments mediambientals i a la interrelació entre tots dos.

Finalment, destacar l’exposició de treballs de final de Grau (TFG) que va acompanyar la jornada bodies_perceptions_desing_, amb una mostra de tres alumni que van presentar: Object for the body d’Héctor Tre Rodrigo; Cossos fràgils de Miguel Ascanio González i Adrián Correa Plasencia; Feliç Benidorm de Gina Berenguer Barnils.

 

Ver evento relacionado ➞

Últimas noticias

Així llueix el marxandatge que BAU ha creat per al Saló de l’Ensenyament 2025

1 dia ago

Art, moda i sostenibilitat de la mà de Milagros Pereda en aquesta BAU Talks

1 dia ago

Estudiants de grau i màster de BAU participen en UNFOLD 2025 a Milà

1 setmana ago

Coneix els Màsters i Postgraus de BAU en aquesta sessió informativa online

1 setmana ago

Noticias relacionadas

Així llueix el marxandatge que BAU ha creat per al Saló de l’Ensenyament 2025

Art, moda i sostenibilitat de la mà de Milagros Pereda en aquesta BAU Talks

Estudiants de grau i màster de BAU participen en UNFOLD 2025 a Milà

Coneix els Màsters i Postgraus de BAU en aquesta sessió informativa online

BAU torna al Saló de l’Ensenyament: nous catàlegs, marxandatge i identitat corporativa

«Com el Service Design pot millorar l’experiència del pacient» a la BAU Talks de Joan Vinyets i Irene Peral