Campus Virtual
Search
Close this search box.

Els efectes del disseny afectiu

L’arquitecte Mauro Gil-Fournier defensa a ‘Las casas que me habitan’ l’ofici de dissenyar com a acte d’empatia i de reforç de la comunitat

Nou article en col·laboració amb la Biblioteca de BAU. Una ressenya de Sergi B. Garcia per reflexionar críticament sobre el món d’avui establint ponts entre l’art, el disseny i qüestions centrals de l’actualitat.

 

Títol: Las casas que me habitan
Autor: Mauro Gil-Fournier
Editorial: Mincho Press
Any de publicació: 2021

 

L’arquitecte Mauro Gil-Fournier (Burgos, 1978) ha escrit un llibre magnífic i rellevant, sobretot per com concep el fet de dissenyar: un acte afectiu, introspectiu i facilitador d’afectes. Dissenyar ens acosta al que sentim i al que sabem.

En la línia del pensament del filòsof Josep Maria Esquirol –“Es parla però no s’escolta; avui hi ha més monòlegs superposats que diàlegs”–, ens preguntem: en l’era de la immediatesa i la saturació de continguts audiovisuals, podem afirmar que dissenyar és un acte d’escolta activa? És més, dissenyar pot ser un dispositiu de creació d’afectes i de vincular-nos amb la vida?

 

 

Gil-Fournier reflexiona sobre aquestes “realitats afectives” en forma de projectes, on l’arquitecte ha concebut la seva vida interior com una sèrie d’edificis que manifesten el seu estat d’ànim, sentiments, inhibicions, alegries, complexos, potencialitats, pors…

Construccions que ens permeten modificar el valor a partir del qual s’ha formulat la vida. Una manera de crear comunitat, vincles, una família expandida amb un mateix i amb el món. Una manera d’habitar la vida.

 

 

A través d’un disseny que escolta els afectes, les obres de Gil-Fournier poden anomenar-se “arquitectures afectives” perquè potencien la iniciativa ciutadana i defineixen el dissenyador i arquitecte com a cuidador urbà que ha de garantir els drets i deures de les persones.

El llibre transita per una dotzena dels habitatges de l’autor (la casa de les preguntes i de les certeses, la de l’ansietat, la dels egos amagats, la de les culpes), que acompanyen la lectura amb experiències personals que determinen l’arquitectura com a acte afectiu.

 

 

Imatges centrals: del llibre Las casas que me habitan, de Mauro Gil-Fournier (Mincho Press, 2021)

Últimas noticias

Així va ser l’Acte de Cloenda de Màsters i Postgraus de BAU: una celebració per donar la benvinguda a nous reptes

1 dia ago

Taller de conceptualització i ideació d’una mostra col·lectiva de treballs artístics

2 dies ago

“SPELL”, la barreja d’absurd i màgia a l’Eufònic 2024

3 dies ago

Els Treballs de fi de Grau de Moda desfilen en el Final Degree Fashion Show 2024

3 dies ago

Otros artículos

BAU por la paz como centro aliado y con convenio con UNESCO

Tres proyectos de Alumni, nominados en los premios GaudeamusProjecta

Alumni de BAU, entre els finalistes pel cartell de la Diada 2023

BAU i la Fundació Miró uneixen forces pel Premi Joan Miró

Exposición 'Hipertèlia', de Mónica Rikić

L’artista Mónica Rikić exposa “Hipertèlia”, una reflexió sobre les intel·ligències artificials

acde_bau

Tres estudiants de BAU, seleccionades al ‘High Potentials’ d’ADC*E