Campus Virtual
Search
Close this search box.

Cap a un nou perfil de dissenyador

Les noves generaciones de dissenyadors, més implicades amb la realitat i més conscients de les implicacions socials i polítiques de la seva activitat

Des d’inicis del s. XXI, s’han viscut considerables canvis en el món acadèmic que corroboren l’afirmació segons la qual s’ha produït una redefinició del perfil del dissenyador així com el paper que aquest desenvolupa en el si de la professió i en la societat actual. Però, per entendre quin és aquest nou perfil ens hem de remuntar en el temps.

La implantació del Pla de Bolonya en les escoles de disseny va comportar uns canvis que avui ja podem valorar amb perspectiva: l’escola pre-Bolonya tenia un enfoc bàsicament professionalitzador, la seva missió era formar professionals pensant en l’oferta laboral del moment. Aquesta manera d’entendre la formació marcava l’orientació de l’acció educativa en multitud d’aspectes: la relació professor-estudiant replicava la del client-dissenyador, els enunciats eren anomenats “encàrrecs”, el perfil dels projectes tractava d’assemblar-se al mercat laboral i els criteris d’avaluació es regien pel grau de fidelitat a la realitat professional.

Avui la mirada universitària entén “l’escola” com un espai amb autonomia que va més més enllà de capacitar els estudiants per la demanda laboral, és un espai per generar coneixement i persones amb sentit crític: l’estudiant té una major formació cultural i, com a resultat, té més capacitat de formar-se un punt de vista i generar un discurs propi a l’hora d’orientar els projectes. És un dissenyador més implicat amb la realitat i més conscient de les implicacions socials i polítiques de la seva activitat.

 

 

El Grau en Disseny està dissenyat en quatre anys formatius, dos amb assignatures comuns (principalment de cultura) i dos d’especialitat (audiovisual, espais, gràfic i moda). Com a resultat, l’estudiant finalitza els estudis amb una mirada més oberta però amb menys profunditat en la seva disciplina, lligats a la idea de les especialitats com a contenidors estancs. Malgrat tot, hem comprovat com les darreres promocions són cada cop més transversals, ja no interessa tant la menció i l’estudiant ha cursat assignatures de més d’una especialitat. Es pot afirmar, per tant, que el Grau ha afavorit unes especialitats més permeables i més connectades, i aquesta transversalitat ha provocat diversos canvis en la manera d’entendre l’educació i la professió del disseny.

Al mateix temps, els canvis socials produïts a partir de la crisi de l’any 2007 demanden un nou perfil de dissenyador, que tingui en consideració la sostenibilitat del planeta i que treballi per la justícia social. Com a resultat, es torna a reivindicar el rol social del dissenyador i, per tant, no es tracta d’ensenyar a dissenyar més (el mètode projectual ja el coneix), sinó de capacitar-los per donar resposta a les necessitats de la societat actual.

El proper dissabte 27 d’abril, BAU celebra una Jornada de portes obertes de 10.00 a 19.00, amb visites guiades i presentacions del Grau en Disseny a les 11.00, 12.30, 16.00 i 17.30 h. Una oportunitat única per a conèixer el Centre i entendre millor el nou perfil del dissenyador.

 

 

Últimas noticias

Treball de Fi de Grau, el desenllaç d’una etapa es culmina amb la “gran” entrega final

5 hores ago

Així va ser l’Acte de Cloenda de Màsters i Postgraus de BAU: una celebració per donar la benvinguda a nous reptes

5 dies ago

Taller de conceptualització i ideació d’una mostra col·lectiva de treballs artístics

6 dies ago

“SPELL”, la barreja d’absurd i màgia a l’Eufònic 2024

1 setmana ago

Otros artículos

BAU por la paz como centro aliado y con convenio con UNESCO

Tres proyectos de Alumni, nominados en los premios GaudeamusProjecta

Alumni de BAU, entre els finalistes pel cartell de la Diada 2023

BAU i la Fundació Miró uneixen forces pel Premi Joan Miró

Exposición 'Hipertèlia', de Mónica Rikić

L’artista Mónica Rikić exposa “Hipertèlia”, una reflexió sobre les intel·ligències artificials

acde_bau

Tres estudiants de BAU, seleccionades al ‘High Potentials’ d’ADC*E