El Grau Universitari en Disseny: apostant per l’excel·lència i el progrés

En conversa amb Fran Díaz, cap d'estudis del grau, repassem les claus per entendre el Grau Universitari en Disseny, que va consagrar BAU i que continua reformulant-se i treballant per erigir un disseny per al futur

És que mai cal oblidar d’on vens, així, com a reflexió general per a totes… I BAU ve del disseny: va néixer per divulgar-ho, reivindicar-ho i, especialment, ensenyar-ho. Si hi ha algú a BAU que sàpiga més sobre el disseny que s’ensenya a BAU, aquest és, sens dubte, Fran Díaz, cap d’estudis del Grau en Disseny. Díaz, arquitecte de formació, parla del disseny i dels estudiants que l’aprenen com si t’estigués explicant la seva biografia. Per tant, a aquestes altures del curs, era necessari aparellar una entrevista amb ell; així doncs, resulta més fàcil poder veure la gran casa que s’ha construït, que fa tants anys que roman i que amb tant d’afecte s’està cuidant.

 

P. Festivals autogestionats pels estudiants, col·laboracions amb empreses de renom, nominacions als grans premis en disseny… Fran, com hem arribat fins aquí?

R. Al Grau en Disseny a BAU apostem per la professionalització, promoció del talent i autonomia de les estudiants. Elles ja s’encarreguen de gestionar moltes activitats o lliuraments en tota la carrera i propiciem que obrin al públic general i al sector del disseny el que fan a les aules, o que convidin professionals a conèixer el que elles dissenyen i creen. És un gran aprenentatge aquesta labor d’obertura, gestió i muntatge. Tot això reforça la seva autonomia com a dissenyadores de cara al món laboral.

Igual que els concursos o col·laboracions amb empreses o entitats, les acompanyem i animem a participar en aquest primer contacte amb l’àmbit professional. Tenen idees i dissenys molt potents i han de tenir la capacitat de posar-los en relació amb el món, obrir diàlegs, imaginaris i debats. Tot això ho fem incloent en el seu aprenentatge des del primer dia de carrera els seus coneixements tècnics, capacitat creativa i autonomia i llenguatges que van més enllà del disseny de moda, gràfic, audiovisual o espais.

 

P. Què és el que fa únic al disseny que s’ensenya aquí a la casa?

R. Les estudiants de disseny de BAU, sempre diem que són professionals del disseny. Considerem que, en moltes ocasions, desborden el que puguem pensar que són els límits de la disciplina des d’una perspectiva més creativa i amb capacitat d’entendre un món complex per proposar dissenys conscients, compromesos, justos i inclusius. A més a més, com sempre dic, aquesta manera de fer es reflecteix en els detalls de cada projecte i treball. Avui dia és molt problemàtic veure diferències, ja que qualsevol pot dir que és sostenible o inclusiu, però això només es veu en la coherència i els detalls.

 

P. Aquest curs, han entrat bastants professors al planter. Quins criteris teniu en compte des de coordinació per fer aquesta inversió en nous perfils docents?

R. Com cada any, dins del Grau en Disseny hem d’adaptar-nos a les demandes d’assignatures de les estudiants i això implica crear nous grups. A més, actualitzem permanentment el temari de les assignatures per fer que respongui a les necessitats de la professió. Per tant, cada any s’incorporen nous professors al grau.

En la cerca de nous perfils, sempre ens interessa que siguin professionals de l’àmbit del disseny en actiu, que coneguin la realitat professional o estiguin vinculats a la recerca mitjançant doctorat, per exemple. A més, valorem que siguin professionals destacats en els seus àmbits, ja que això repercuteix en la creació dels imaginaris, referents i l’interès de les mateixes estudiants.

 

P. Diries que, quan l’estudiant comença el seu primer treball, es nota que s’ha format a BAU? Heu vist aquesta influència en el disseny que es fa fora, un cert “gest” o “manera de fer”?

R. Sí. Encara que nosaltres fem la nostra anàlisi pròpia, les empreses amb les quals col·laborem o on treballen les nostres alumni, ens reporten elements diferencials del perfil d’estudiant de BAU. Principalment, són professionals més creatives, amb capacitat de lideratge, de treballs en equip i en contacte directe amb clients, a més d’un gran compromís amb la problemàtica que s’estigui treballant. Una cosa molt peculiar és que, segurament, en la primera reunió, et desmuntarà el brifing per reenfocar el projecte o el problema.

 

P. Entrem ara en aquest punt del cronograma acadèmic en què els estudiants estan a ple rendiment amb els seus Treballs de Final de Grau. Com és el TFG en el Grau en Disseny de BAU?

R. Els TFGs de BAU, encara que són una assignatura, la majoria d’estudiants ho afronten com el seu primer treball per obrir-se al món, aportar i apel·lar a les grans problemàtiques contemporànies com la sostenibilitat, gènere, identitat, salut, habitatge, migracions… El professorat intentem que quedin reflectits tots els aprenentatges de la carrera, no solament com un projecte formal, sinó amb profunditat analítica, coherència metodològica i processual i amb formalitzacions professionals.

 

P. A més, ara que el curs està per finalitzar, quines coses podem esperar per a octubre, quan comenci el següent?

R. Doncs, abans d’arribar a l’octubre, queden moltes coses! Més enllà de les gales de premis LAUS o Habitàcola, per exemple, dins de BAU tenim el projecte I’M i la desfilada de Disseny de Moda de quart curs, els TFGs i TFMs i, per primer any, una petita mostra dels 170 Treballs de Final de Grau d’aquest curs; ja anirem dient dates. Per al curs vinent, tornarem a participar en la Biennal Iberoamericana de Disseny o a la Barcelona Design Week, prepararem les convocatòries dels premis del Clúster Audiovisual, Llum Barcelona… I algunes col·laboracions i sorpreses que revelarem més endavant.

Estudios relacionados:

Últimas noticias

Els Premis FAD 2025 reconeixen l’excel·lència a BAU

2 dies ago

“Bestiario: Miradas extraterrestres vol. 2” es presentarà en obert a La Insòlita Llibreria

3 dies ago

Arrenquen les primeres presentacions de Treballs de Final de Màster i Postgrau

3 dies ago

Sisena edició de “Projecta’t”: la col·laboració entre estudiants de Disseny Audiovisual i usuaris de la Fundació Orienta

1 setmana ago

Otras entrevistas

Sergio Lairissa, Alumni del Grau en Disseny, parla del seu recorregut laboral després de sortir de la universitat

Guillem Díaz, sobre el Postgrau en Management en Indústries Creatives

Mariona Moncunill, sobre “FESTÍ”: “És una invitació al diàleg, a deixar entrar allò de fora cap a dins”

El Grau Universitari en Disseny: apostant per l’excel·lència i el progrés

La docent i emprenedora Maria Carvajal: “Si una idea no s’implementa, no té valor”

Lluís Alexandre Casanovas, entrevista amb el coordinador de l’itinerari d’Espais a BAU