Campus Virtual
Search
Close this search box.

Recerca i disseny: repensar-ho tot per transformar la societat

El món necessita professionals del disseny que investiguin des d'un punt de vista crítica i que assumeixin la responsabilitat social i ètica

Ningú es planteja avui dia la importància de la recerca en el camp de la medicina. Per exemple, segons dades de l’Associació Espanyola Contra el Càncer, s’estima que els estudis que s’han realitzat els darrers vint anys han permès augmentar la supervivència un 20%. En concret, la recerca ha contribuït a fer que alguns tipus de càncer siguin més fàcilment detectables i amb més rapidesa, o que s’hagin desenvolupat tractaments més específics i més eficaços. Gràcies a la recerca, les diferents disciplines avancen i fan avançar la societat.

“El món del disseny també necessita professionals que vulguin repensar aquest camp des d’un punt de vista crític, i que assumeixin la responsabilitat social i ètica per aconseguir transformar la societat”

 

 

Acotant la mirada en el món del disseny, l’aposta per la recerca es fa més necessària que mai si es té en compte el context de canvi constant dins una realitat social cada vegada més complexa i el progressiu esgotament dels recursos naturals. Més enllà de les grans campanyes publicitàries o l’especialització per desenvolupar projectes concrets que puguin realitzar els nous dissenyadors que surten del Grau, el món del disseny també necessita professionals que vulguin repensar aquest camp des d’un punt de vista crític, i que assumeixin la responsabilitat social i ètica per aconseguir transformar la societat.

 

 

La recerca en disseny obliga a qüestionar i a entendre les eines i les tecnologies que s’utilitzen cada dia per crear nous instruments que aconseguiran, per exemple, apoderar les persones cap a la sobirania tecnològica. Entre d’altres, la recerca en el camp del disseny posa el focus en els cicles de vida dels objectes que fan servir els ciutadans i busca establir maneres molt més sostenibles de relacionar-se amb els productes que crea.

 

 

Amb tot, però, la recerca en el camp del disseny no només ha d’ajudar a imaginar els nous escenaris en què els ciutadans es relacionaran i interactuaran, sinó que també ha d’ajudar a construir materialment els espais que s’habitaran. La recerca en disseny ha de donar eines als dissenyadors perquè entenguin el món on viuen. I la incorporació de noves metodologies de recerca és clau. Una formació multidisciplinària que, d’entrada, podria semblar aliena al disseny ajudarà els professionals a entendre millor les repercussions socials, culturals, polítiques i estètiques de la seva pràctica. Tot plegat els ha d’ajudar a desenvolupar una mirada crítica que contribuirà a la transformació cap a una societat que s’anhela socialment més justa i més sostenible.

 

Estudis BAU

A BAU es pot accedir a estudis de segon cicle amb el Màster Universitari en Recerca i Experimentació en Disseny. Aquest màster oficial proposa als dissenyadors i dissenyadores desenvolupar les competències necessàries per accedir a un programa de doctorat, però també els dota d’una formació molt més transversal per al món professional.

BAU també ofereix una àmplia varietat de màsters i postgraus que permeten tant una major especialització i professionalització com la transversalitat i els nous coneixements que s’adquireixen en cursar aquests estudis, sense oblidar que la nova realitat en la qual ens trobem immersos demanda una constant posada al dia dels nostres coneixements i habilitats.

 

Últimas noticias

Treball de Fi de Grau, el desenllaç d’una etapa es culmina amb la “gran” entrega final

6 hores ago

Així va ser l’Acte de Cloenda de Màsters i Postgraus de BAU: una celebració per donar la benvinguda a nous reptes

5 dies ago

Taller de conceptualització i ideació d’una mostra col·lectiva de treballs artístics

6 dies ago

“SPELL”, la barreja d’absurd i màgia a l’Eufònic 2024

1 setmana ago

Otros artículos

BAU por la paz como centro aliado y con convenio con UNESCO

Tres proyectos de Alumni, nominados en los premios GaudeamusProjecta

Alumni de BAU, entre els finalistes pel cartell de la Diada 2023

BAU i la Fundació Miró uneixen forces pel Premi Joan Miró

Exposición 'Hipertèlia', de Mónica Rikić

L’artista Mónica Rikić exposa “Hipertèlia”, una reflexió sobre les intel·ligències artificials

acde_bau

Tres estudiants de BAU, seleccionades al ‘High Potentials’ d’ADC*E