El Poblenou: el barri de la creativitat, el barri de BAU

La llar de BAU des de 2003 és un barri viu i dinàmic, en constant evolució, Un espai per al coneixement, la creativitat i la innovació

La Viquipèdia defineix barri com “tota subdivisió a identitat pròpia d’una ciutat, poble o parròquia. El seu origen pot ser una decisió administrativa, inferior al municipi i al districte, una iniciativa urbanística o, simplement, un sentit comú de pertinença dels seus habitants basat en la proximitat o història. També ens diu que la paraula barri “prové de l’àrab hispànic bárri, ‘exterior’, i aquest de l’àrab barrī , ‘salvatge’”, la qual cosa ens suggereix que els barris (exteriors salvatges) envoltaven a les ciutats i, posteriorment, eren absorbits i es convertien en part de la ciutat.

BAU, Centre Universitari de Disseny està situat al Poblenou, un barri viu i dinàmic en constant evolució. A partir de l’any 1992, amb la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona, l’obertura de la ciutat al mar i de la política d’alliberament del sòl promoguda per l’ajuntament i la societat civil, va passar de ser conegut com el Manchester català —pel seu caràcter industrial— a ser considerat un espai emergent de la ciutat i el barri del coneixement i la innovació.

 

 

Art i cultura

El barri continua mantenint la singularitat d’una passeig, la Rambla del Poblenou, amb moltes similituds amb la popular Rambla del centre de la ciutat i, en opinió de molts, amb una escala molt més humana. Un barri que compta amb espais interessants i singulars com el Museu Can Framis, des de 2009, Museu de Pintura Contemporània; el Museu del Disseny de Barcelona, que presenta de manera permanent les seves col·leccions, acull exposicions, festivals i tot tipus d’activitats relacionades amb el disseny, a més de comptar amb un centre de documentació especialitzat en disseny; o l’avantguardista Sala Beckett (Obrador Internacional de Dramatúrgia), un espai de creació i experimentació teatral, punt de trobada de professionals del teatre i altres disciplines.

Si parlem d’avantguarda, el barri compta amb diversos espais creatius, tant públics com privats, que organitzen exposicions, trobades i conferències. Entre altres, podem citar Can Felipa, un centre cívic amb un projecte d’art contemporani amb programes específics per a arts visuals i audiovisuals, i el La(b) Felipa, un laboratori d’interacció amb el territori; Espai 88, un lloc de trobada dinàmica que s’adapta i transforma segons els projectes amb els quals col·labora dins de l’àmbit de l’arquitectura, el disseny i la comunicació, i que compta amb la singularitat del Skye Coffee co., que ofereix un servei de cafè, te i pastisseria des de la seva Citroën HY72; Utopia126, on a més de realitzar projectes de gestió publicitària o cinematogràfica gestionen un espai que acull concerts, actes singulars i fires dedicades a la il·lustració, la poesia o la fotografia; BD, una empresa fundada als anys setanta on el disseny es troba amb l’art, produint peces de Dalí, Gaudí, Konstantin Grcic, Òscar Tusquets o Jaime Hayon, entre molts altres; o el molt recent Acid House Barcelona, un hub cultural i creatiu per a la innovació en el negoci promogut per Folch Studio. Tots ells estan situats en antigues fàbriques o naus industrials.

 

 

Música i gastronomia

El barri està farcit d’estudis, bars, restaurants, botigues, parcs, jardins, zones especials per a vianants, o la platja i la mar, que el delimiten pel sud-est. Espais i llocs als quals es pot accedir fàcilment en transport públic, caminant o utilitzant els nombrosos carrils per a bicicleta que es troben a la ciutat. Llocs com l’Espai Joliu (concept store), on a més de degustar un te o un cafè compta amb una cuidada selecció de publicacions alternatives, plantes i ceràmica, i on es va rodar un dels episodis de la sèrie Foodie Love, la primera sèrie espanyola d’HBO; Noak Room, showroom d’interiorisme escandinau vintage; restaurants com Sopa (vegetarià i macrobiòtic ), Van Van Var (streetfood), Petit Bangkok (tailandès) o la Cafeteria Industrial (especialitats japoneses).

La música i el món de la nit també estan molt presents al barri amb espais com Ultra-Local Records, una botiga de discos amb concerts gratuïts en format acústic els caps de setmana, o Razzmatazz, una discoteca i sala de concerts que acull sessions de música electrònica i la majoria de grans grups en les seves gires. Entre la variada oferta nocturna del barri també podem citar la Sala Vol (propostes musicals fora del circuit comercial), Wolf (sala de concerts i discoteca), o la singular galeria d’art Niu, un centre d’artistes de creació contemporània, on exposen i treballen músics, dj’s, vj’s, graffiters, ballarins, performers, fotògrafs o vídeocreadors.

 

 

Un barri viu i unit

Molts d’aquests llocs formen part de l’associació Poblenou Urban District, l’objectiu principal de la qual és impulsar i promocionar la comunitat creativa i cultural del barri i posicionar el Poblenou com el districte creatiu i cultural de Barcelona. Una associació que proposa activitats especials com el Poblenou Open Day, Llum BCN, Windows Art Circuit o el Poblenou Open Night.

El Poblenou és el lloc al qual BAU va arribar al 2003. Es va restaurar un magnífic recinte industrial (edifici A) per habilitar espais específics per a la docència, l’experimentació i el foment de la innovació i la recerca. Un barri on també es troben les nostres altres seus: a escassos metres de l’edifici A, trobem l’edifici B, que recupera una gran nau industrial antigament dedicada a la fabricació d’encunys. I també l’edifici C, que recupera una fàbrica de pastes alimentàries.

El Poblenou és un dels barris més especials de Barcelona, un lloc del qual gaudim dia a dia i al qual ens enorgulleix pertànyer, el barri de BAU.

 

Últimas noticias

BAU se’n va de ruta: aquestes són les dates dels salons d’orientació universitaris d’aquest curs

6 dies ago

Les capçaleres a la 57ª edició del Festival de Sitges tenen la marca BAU

1 setmana ago

El docent Mario Santamaría viatja fins a Berkeley per mostrar el seu projecte “Internet Tour”

1 setmana ago

HAUS inaugura en gran amb l’exposició “Speechless” de Claire Fontaine

1 setmana ago

Otros artículos

BAU por la paz como centro aliado y con convenio con UNESCO

Tres proyectos de Alumni, nominados en los premios GaudeamusProjecta

Alumni de BAU, entre els finalistes pel cartell de la Diada 2023

BAU i la Fundació Miró uneixen forces pel Premi Joan Miró

Exposición 'Hipertèlia', de Mónica Rikić

L’artista Mónica Rikić exposa “Hipertèlia”, una reflexió sobre les intel·ligències artificials

acde_bau

Tres estudiants de BAU, seleccionades al ‘High Potentials’ d’ADC*E