Campus Virtual
Search
Close this search box.

Disseny i salut. Pot salvar vides el disseny?

Si examinem les relacions entre el disseny i la salut, podem trobar diversos exemples del paper essencial del disseny en assumptes de vida o mort

En aquests temps en què ens hem vist obligats a conviure amb el coronavirus, aquesta sembla una pregunta pertinent. Si examinem les relacions entre el disseny i la salut, podem trobar diversos exemples de el paper essencial del disseny en assumptes de vida o mort.

A nivell general, la gran majoria d’éssers humans està familiaritzada amb la creu que internacionalment identifica una farmàcia. Les campanyes de conscienciació de salut pública, o de prevenció de VIH/SIDA o antitabac, la senyalització en els hospitals, els prospectes dels medicaments, les il·lustracions científiques de el cos humà, són alguns exemples de la incidència del disseny en la salut.

A mitjans del segle XIX, la infografia va ajudar al metge John Snow a demostrar que el còlera entrava pel medi digestiu, no pel respiratori. En plena pandèmia, el dissenyador industrial —famós pels seus aspiradors— James Dyson, en col·laboració amb la companyia tecnològica TTP, ha dissenyat en 10 dies un respirador mecànic que espera ajudar els pacients amb COVID-19.

 

 

Disseny, salut, cultura

A més d’aquests dos casos paradigmàtics, volem compartir alguns exemples de com el disseny impacta en la nostra vida diària i el paper essencial que exerceix en tot això.

Can Graphic Design Save Your Life? és el títol d’un llibre editat per GraphicDesign & que recull molts d’aquests exemples d’aplicació del disseny gràfic en temes relacionats amb la salut, que es van poder veure en una exposició amb el mateix nom a Londres.

L’estudi de disseny Toormix, format pels alumni de BAU Ferran Mitjans i Oriol Armengou, compta entre els seus projectes amb el disseny del nou Centre de dia d’Oncologia i Hematologia infantil de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron (Barcelona), un projecte global de disseny d’experiència d’usuari.

El darrer número d’Immaterial, la revista científica de BAU, és un monogràfic titulat Designing for healthcare que permet conèixer determinades línies de treball de recerca aplicada a el sector de la cura de la salut. Temàtiques que s’aborden des de perspectives àmplies i diverses, amb l’objectiu de millorar l’experiència de les persones, ja siguin pacients o professionals de sector.

El dissenyador navarrès Raúl Goñi s’ha autoeditat Inclusive Journal 1, una publicació amb fins didàctic-informatius sobre el disseny per a tothom, i al costat de Joan Carles P. Casasin van dissenyar la tipografia Inclusive Regular pensant en la senyalització d’espais públics per a usuaris amb problemes de visió, deficients visuals o amb resta visual.

Rai Pinta estudi és el responsable de l’espai l’amagatall dels animals per a l’Hospital Sant Joan de Déu a Esplugues de Llobregat (Barcelona)

— Al web de Designers & Books, dedicat a crear llistes de llibres relacionats amb el disseny, podem trobar 15 Books on Health and Design, en què seleccionen llibres relacionats amb el disseny tèxtil, l’urbanisme, la discapacitat, l’espai de la salut, el futur de les espècies o el clàssic Design for the Real World de Victor Papanek.

El valor de la infografia i la visualització de dades en temps de COVID-19. Una entrevista a estudiants de BAU, un projecte sobre el coronavirus i una reflexió sobre el valor de la infografia com a eina de comunicació.

 

Últimas noticias

La participació de BAU a Manifesta 15 continua fins al novembre

2 dies ago

Última oportunitat per accedir al Grau en Belles Arts aquest curs 2024-25

2 dies ago

Aquests són els docents que participen a la Barcelona Gallery Weekend d’enguany

1 setmana ago

Serafín Álvarez torna a qüestionar el videojoc i l’usuari en l’article per a la revista Cuaderno

2 setmanes ago

Otros artículos

BAU por la paz como centro aliado y con convenio con UNESCO

Tres proyectos de Alumni, nominados en los premios GaudeamusProjecta

Alumni de BAU, entre els finalistes pel cartell de la Diada 2023

BAU i la Fundació Miró uneixen forces pel Premi Joan Miró

Exposición 'Hipertèlia', de Mónica Rikić

L’artista Mónica Rikić exposa “Hipertèlia”, una reflexió sobre les intel·ligències artificials

acde_bau

Tres estudiants de BAU, seleccionades al ‘High Potentials’ d’ADC*E