Durant la setmana del 3 al 7 de març, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, BAU, Centre Universitari d’Arts i Disseny ha organitzat una programació completa per acompanyar a les reivindicacions de la jornada del 8M, en la qual s’inclouen propostes artístiques i pedagògiques per part de les estudiants i el centre. El propòsit d’aquestes accions, coordinades per la Comissió d’Igualtat, se centren a impulsar el compromís de l’estudiantat i del personal de BAU per la pràctica activa i reflexiva en pro de contribuir a la igualtat de gènere en l’entorn acadèmic.
- Lectures amb compromís: autores per a la igualtat | Biblioteca, edifici Pujades
El departament de la Biblioteca ofereix una selecció curada de llibres d’autores compromeses amb la divulgació des d’una perspectiva d’igualtat, posant l’accent en feminismes no blancs, actius i dissidents com els d’Audre Lorde o bell hooks i destacant un homenatge al moviment de la primera onada a Espanya en general i a Catalunya en particular.
- Disseny amb perspectiva: La dona en la cultura i la història | Passadís central, edifici Pujades
Amb l’objectiu de visibilitzar la influència de les dones dissenyadores en la història i la cultura, es presenta una selecció de projectes d’estudiants de tercer curs del Grau en Disseny, plantejats des de la voluntat de repensar narratives i destacar contribucions sovint invisibilitzades.
- Dones que inspiren: dissenyadores i artistes “animades”
Les pantalles dels diferents edificis de BAU projectaran els treballs de les estudiants del Màster en Il·lustració Creativa, que han elaborat per a l’ocasió diferents animacions audiovisuals en honor a les seves artistes i dissenyadores de referència.
- Lo que queríamos decir: reflexions sonores sobre l’abús i l’assetjament | Entrada, edifici Granada
Aquesta instal·lació – Lo que queríamos decir, what we meant to say, was wir sagen wollten – sonora de l’estudiant del Grau en Belles Arts Janina Wagner ha estat seleccionada per ser exposada pel seu gran component crític i humà darrere del concepte que defineix la seva obra: un compendi de les hipotètiques respostes de diferents veus de dones que haguessin volgut dir en situacions d’abús o assetjament. A través del so, l’experiència genera un espai de consciència i apoderament, posant el focus en què podríem haver fet i com volem actuar en un futur.
- Disseny amb perspectiva de gènere: Premi Francesca Bartrina 2024 | Passadís central, edifici Pujades
¿Cuántas veces has salido del armario? Yo ya no puedo salir de más armarios. Una deconstrucció de les identitats bolleres a través dels objectes quotidians és el TFG de l’Alumni del Grau en Disseny Martina Barahona que ha obtingut el Premi Francesca Bartrina 2024; un guardó concedit pel Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere (CEIG) de la UVic-UUC que condecora els millors treballs de final de grau que aborden la seva recerca des de la perspectiva de gènere. Aquest projecte estarà exposat íntegrament perquè la comunitat de BAU pugui veure’l durant tota la setmana.
La Comissió d’Igualtat de BAU és l’organisme responsable que vetlla pel compliment efectiu del Pla d’Igualtat de Gènere recolzat pel centre, així com per la UVic-UUC, quant als seus objectius de paritat, representació i desenvolupament igualitari en la comunitat, independentment del gènere, orientació sexual i raça de les seves integrants.