Vladan Joler, sobre la relació del poder i la tecnologia a la primera BAU Talks del curs

Dijous, 14 de novembre a les 18:00 | L'activista i artista serbi, convidat pel Màster Universitari en Design Research, parlarà sobre el seu projecte "Calculating Empires", recentment premiat per la Comissió Europea.

La primera BAU Talks d’enguany arriba de la mà del Màster Universitari en Design Research i serà, si més no, un inici de temporada molt especial. “Calculating Empires: A Genealogy of Technology and Power Since 1500” és el títol d’aquesta ponència, però també el nom amb el qual va ser batejat el manifest visual a gran escala dissenyat per Kate Crawford i Vladan Joler; aquest últim serà l’encarregat de portar aquest projecte a BAU i de desgranar tota la teoria i la conceptualització darrere d’ell el pròxim 14 de novembre a les 18:00.

Ajuntant art, ciència, recerca i disseny, Calculating Empires explora la relació intrínseca entre l’ús tecnològic i les dinàmiques de poder durant els últims cinc segles. A partir de la imposició que ha marcat el colonialisme, la militarització, l’automatització i el confinament durant tal període, els autors teoritzen sobre com aquestes forces de poder han aconseguit relegar l’avanç tecnològic al seu ritme i especulen així cap a on acabarà dirigint-se, especialment en una era condicionada per eines encara en estat d'”exploració” com són la Intel·ligència Artificial. Joler abordarà alguns d’aquests canvis referits a les tecnologies de la comunicació, infraestructures i arquitectures informàtiques per demostrar com s’entrellacen amb la lògica del control social.

El projecte Calculating Empires ha estat premiat amb el S+T+ARTS 2024, un guardó impulsat per la Comissió Europea per destacar aquelles propostes de recerca que ajunten art i tecnologia i que neixen amb l’esperit d’innovar en el camp de l’estudi socio-polític, així com d’estimular el desenvolupament de la pràctica artística.

 

Sobre el ponent

Vladan Joler és investigador, artista i activista, la pràctica del qual es desenvolupa en el camp de la tecnologia i els nous mitjans de comunicació, hibridant disciplines com el disseny crític, el periodisme i la recerca de dades o la contracartografia, entre d’altres. En els seus treballs, explora i visualitza diferents aspectes tècnics i socials de la transparència algorítmica, l’explotació laboral digital, les infraestructures invisibles i molts altres fenòmens contemporanis que tenen a veure amb la intersecció entre tecnologia i societat.

Últimas noticias

Arriba Assisting Fashion Spain a BAU, més que un esdeveniment de networking

1 dia ago

AQU Catalunya i BAU comencen una enquesta massiva per copsar la satisfacció dels titulats recents

3 dies ago

BAU torna a obrir les portes per a la Poblenou Open Night 2024

1 setmana ago

BAU és destacada per l’exministre d’Universitats Joan Subirats, entrevistat a El País

2 setmanes ago

Noticias relacionadas

Arriba Assisting Fashion Spain a BAU, més que un esdeveniment de networking

AQU Catalunya i BAU comencen una enquesta massiva per copsar la satisfacció dels titulats recents

BAU torna a obrir les portes per a la Poblenou Open Night 2024

BAU és destacada per l’exministre d’Universitats Joan Subirats, entrevistat a El País

La 10a Setmana del Talent Audiovisual selecciona sis projectes de BAU

Les dues BAU Talks més cinèfiles de l’any de la mà del Màster en Animació Stop Motion