La biblioteca de BAU es nodreix mensualment de títols que, sota criteris curatorials, pretenen incentivar l’impuls investigador dels estudiants referent a allò acadèmic, però també proposar-los teories i visions fresques que els serveixin de guia o inspiració per al seu recorregut pràctic a les aules. Així, hem parlat amb el responsable d’aquesta àrea del centre, Sergi B. Garcia, que ens ha suggerit una selecció de tres publicacions que acaben d’entrar en les prestatgeries; tres lectures que, encara que a priori no tinguin res a veure entre elles -perquè el registre que maneja cadascuna és bastant dispar-, coincideixen pel seu acostament a noves realitats i per la seva proposta d’explorar el que és estrany i desconegut.
-
Abloh, V. (2021). ICONS. Something Off. Taschen.
The Ten era el nom que va rebre la col·laboració en 2006 del gegant Nike amb la demanadíssima marca a les altes esferes Off-White: el dissenyador Virgil Abloh va agafar les deu icones de sabatilles de la marca -ajuntant tot l’enfilall de “Airs” possibles i per haver-hi- i se’ls apropia. Es tracta de tot un procés de recerca i reinvenció que culmina en aquest llibre documental molts anys després per deixar patent el mite que tal projecte va suposar.
-
- Per què has de llegir-t’ho?
- És creativitat en estat pur: el joc com a estratègia artística i el paper de l’activisme a través del disseny.
-
- T’agradarà si ja has llegit…
- Qualsevol text d’Angela Davis o si ets fan de les pel·lícules de Spike Lee.
-
- Et pot servir si estàs treballant en…
- Algun projecte de moda que pretengui buscar el que és subversiu al que és comercial, és a dir, si vols inspirar-te per trencar amb el que s’estableix però prenent-ho com a referència. Mai portar sobre el que duu tothom t’haurà resultat tan fascinant.
-
VVAA (2024). La condición postnatural. Glosario de ecologías para otros mundos posibles. cthulhu books
Aquest llibre és la guia definitiva per, dit en la seva sinopsi, posar “en crisi les narratives hegemòniques entorn del natural”. Es tracta d’una “plantada” ferma a la cultura occidental i a la manera en la qual hem narrat la nostra realitat i ho fa a partir d’un compendi d’articles que tracten -o revaliden- la nostra realitat des de diferents disciplines: la filosofia, l’antropologia, l’anàlisi històrica….
-
- Per què has de llegir-t’ho?
- Llegir-te aquest llibre és com un acte a l’abstracció, però per pensar en el col·lectiu; et convida a imaginar i proposar altres mons portant la bandera del respecte, l’empatia i la tolerància.
-
- T’agradarà si ja has llegit…
- The Posthuman (2013) de Rosi Braidotti.
-
- Et pot servir si estàs treballant en…
- Recerques que tinguin a veure amb entendre i comprendre altres maneres de relacionar-te amb l’entorn natural, més enllà de l’humà. També li ho pots recomanar a aquell amic que es creu el centre de l’univers; pot ser que li faci pensar.
-
CURA (Ed.) (2024, maig). CURA #42: We monsters.
Estem davant una publicació periòdica, l’única d’aquesta selecció, però que, per si mateixa, com a lectura, és tota una declaració d’intencions. Explora les diferents interpretacions i representacions dels monstres en l’era moderna: des dels éssers híbrids fins a les aberracions humanes. D’algun mode, les obres que aquí es presenten es tracten de peces visuals d’artistes que accepten l'”alteritat” com una oportunitat de generar possibilitat.
-
- Per què has de llegir-t’ho?
- Hi ha molta de recerca artística quant a la imatge però també molt de coneixement pel que fa a la ciència-ficció, nostra percepció del tabú, el nostre concepte de la lletjor…
-
- T’agradarà si ja has llegit…
- Yo soy el monstruo que os habla. Informe para una academia de psicoanalistas (2020) de Paul B. Preciado.
-
- Et pot servir si estàs treballant en…
- Un projecte diferent, sobretot si fa temps que intentes sortir de la teva zona de confort, i amb el qual vulguis abraçar el teu “jo estrany” -aplicable a qualsevol menció, en realitat, sigui gràfic, moda, audiovisuals o espais-. T’interessa si ets d’aquells que fan servir en els seus discursos la paraula “desconstrucció”.