BAU: un salt endavant sense precedents

El centre presenta la nova titulació del Grau en Belles Arts, amb Lúa Coderch com a cap d'estudis, i l'ampliació del campus universitari

El centre presenta el Grau en Belles Arts, que s’impartirà a partir del curs 2022-23
La nova titulació, que oferirà 80 places, tindrà com a cap d’estudis l’artista Lúa Coderch
BAU amplia el campus universitari al Poblenou amb una nova seu

A partir del curs 2022-23, BAU oferirà el Grau en Belles Arts, una aposta de futur alineada amb el Grau en Disseny, que enguany arriba a la tretzena promoció, i que consolida la proposta acadèmica del centre alhora que contribueix a l’expansió de l’àmbit de Recerca.

Amb la incorporació de Belles Arts, també evoluciona el nom de la institució, que passa a ser BAU, Centre Universitari d’Arts i Disseny de Barcelona.

L’artista i investigadora Lúa Coderch, actual professora de BAU i autora de diverses obres i projectes expositius en l’àmbit de l’art contemporani, serà la cap d’estudis de la nova titulació.

En el marc d’aquest creixement, BAU suma un nou espai a les seves infraestructures: una nau de més de 2.600 metres quadrats al carrer Ciutat de Granada, a tocar dels altres edificis actuals, situats al carrer Pujades.

D’aquesta manera, el centre amplia el seu campus universitari, que passarà a disposar de 10.000 metres quadrats repartits en tres edificis al cor del 22@, el districte de la innovació i la creativitat de Barcelona.

Arts i disseny, una relació especial

Es tracta d’una de les transformacions més rellevants i ambicioses de la història de BAU. “És el moment”, afirma Elisabeth Plantada, directora del centre. “Sabem que des de la implantació del Grau en Disseny i l’impuls de la Recerca i la Transferència del Coneixement hem fet les coses bé. Ara tenim la voluntat i la maduresa per assumir un nou grau.”

Per a Lúa Coderch, cap d’estudis de la nova titulació, es tracta d’una evolució natural i coherent: “BAU sempre ha tingut afinitat i un vincle molt potent amb l’art. El nou grau consolida aquesta línia”.

 

 

La directora de BAU, Elisabeth Plantada (c), acompanyada de la cap d’estudis del Grau en Disseny, Rosa Pera (e), i de la cap d’estudis del Grau en Belles Arts, Lúa Coderch (d), a la nau central del nou edifici Granada

 

Un pla d’estudis situat al present i amb perspectiva

A l’hora de definir el Grau en Belles Arts, que començarà oferint 80 places, Plantada pensa en “uns estudis molt vocacionals, experimentals i creatius, amb un programa sensible amb les necessitats de la societat, i amb una clara intenció professionalitzadora”. En la línia del Grau en Disseny, un dels puntals, afirma, és l’equip docent, un conjunt de professionals joves, pluridisciplinaris i actius, de perfils i orígens diversos, que “marcarà la diferència”.

Coderch reafirma aquesta voluntat d’esdevenir un pol de talent en múltiples direccions. Així, el vincle amb l’entorn és una de les prioritats: “Comencem amb moltes ganes de fer xarxa i de teixir complicitats i sinergies amb altres agents”, explica Coderch. “Som el primer centre privat de Catalunya en oferir aquesta titulació”, recorda Plantada. “Formarem artistes amb vocació internacional i establirem convenis de mobilitat, d’intercanvi i de Recerca amb universitats reconegudes”.

Una mirada única

En el desenvolupament dels estudis, segons Coderch, “posarem molt d’èmfasi en cuidar la trajectòria de cada estudiant i de la seva capacitat d’incidir en el món tenint molt en compte la seva professionalització, la construcció d’una veu singular, i entenent la importància de generar vincles amb altres disciplines i camps de coneixement”.

Finalment, com s’emmarca el Grau en Belles Arts de BAU en el context artístic i universitari en clau barcelonina i global? Lúa Coderch ho resumeix en un punt clau: “Sobretot, volem estar connectats amb el present i reflexionar sobre quin ha de ser el paper de l’art i dels artistes en el món en què vivim, davant dels reptes que tenim a l’horitzó”.

Elisabeth Plantada afronta la transformació de BAU amb optimisme, amb la confiança que la nova etapa vindrà acompanyada de moltes oportunitats: “Amb el Grau en Belles Arts ens obrim a la ciutat i al món. Sempre mirem endavant. Posicionant-nos com a centre universitari d’arts i disseny, reforcem el present de BAU i ens impulsem cap al futur”.

Ver evento relacionado ➞

Últimas noticias

Estudiants de grau i màster de BAU participen en UNFOLD 2025 a Milà

3 dies ago

Coneix els Màsters i Postgraus de BAU en aquesta sessió informativa online

4 dies ago

BAU torna al Saló de l’Ensenyament: nous catàlegs, marxandatge i identitat corporativa

5 dies ago

«Com el Service Design pot millorar l’experiència del pacient» a la BAU Talks de Joan Vinyets i Irene Peral

5 dies ago

Noticias relacionadas

Estudiants de grau i màster de BAU participen en UNFOLD 2025 a Milà

Coneix els Màsters i Postgraus de BAU en aquesta sessió informativa online

BAU torna al Saló de l’Ensenyament: nous catàlegs, marxandatge i identitat corporativa

«Com el Service Design pot millorar l’experiència del pacient» a la BAU Talks de Joan Vinyets i Irene Peral

La moda i el gènere, en disputa a la intervenció de Silvia Rosés en “Nervi” de 3CAT

Una BAU Talks amb Mar Muñoz Aparici en la qual dissenyar des de la col·lectivitat