“Els residus no existeixen, són falta d’imaginació!”

BAU i Plat Institute presenten els primers resultats d’una col·laboració transversal per transformar residus en peces de disseny funcional

Des de fa mig any, BAU i Plat Institute han forjat una aliança creativa per eliminar residus i transformar-los en peces de disseny a través de l’economia circular. Es tracta d’un projecte ambiciós i transversal que compta amb la col·laboració d’empreses i plataformes líders com Paradiso, Precious Plastics i Stoli. El passat 22 d’octubre, van presentar els primers resultats de la col·laboració en una jornada oberta al públic que va tenir lloc a BAU.

 

 

Un nou Renaixement

Per a Nacho de Juan-Creix, fundador i consultor d’innovació de Plat, i artífex principal del projecte, “hem començat a convertir un problema en una oportunitat. Els residus no existeixen, són falta d’imaginació. Aquí els transformem en disseny funcional. I ara presentem una estratègia i un pla per al futur immediat. Això en permet tenir una visió de què passarà els pròxims cinc anys.”.

De Juan-Creix va reivindicar la llibertat creativa i fugir dels carrils centrals, i veu el present amb optimisme: “Ens pensàvem que la vida té una forma determinada, i molta gent ens explica com és, però hi ha moltes alternatives. Vivim un nou Renaixement!”

 

 

El director de Recerca de BAU, el Dr. Jaron Rowan, que ha apadrinat el projecte i va ser present a la jornada, va enllaçar la feina de Plat amb les línies de treball actuals del departament: “Estem investigant qüestions polítiques complexes sobre l’actualitat, i una de les dimensions que estem intentant entendre és en termes de circularitat, gestió de residus, sistemes d’alimentació i disseny alimentari. Treballant junts, podem aprofundir i entendre millor totes aquestes qüestions”.

“De vegades la recerca adquireix una dimensió física del món però té dificultats per ser afirmativa, trobar noves solucions i explorar futurs”, va afirmar Rowan, “i gràcies a aquesta col·laboració el disseny i la recerca en disseny ens ajuden a proposar alternatives a aquest present tan tens que vivim”.

 

 

Impacte internacional

Entre els assistents a la jornada, el president d’ISWA (International Solid Waste Association), Antonis Mavropoulos, va elogiar fermament les primeres fites del projecte “perquè demostren maneres pràctiques de reduir el malbaratament alimentari i elaborar productes útils i consumibles a partir de residus. Imagineu la innovació que podríem generar amb milers d’esforços similars arreu del món!”

Paral·lelament, per al director general de SEAQUAL INITIATIVE, Michael Chtepa, “el rol i la responsabilitat de les autoritats públiques és fixar un marc legal; i el de les empreses, respectar aquest marc i, des de la seva missió, crear valor a través de la seva activitat”.

Segons Mavropoulos, “vivim una quarta Revolució Industrial, i la jornada mostra clarament que necessitem mesclar la cultura del disseny eco amb l’economia circular i amb una aproximació des de l’enginyeria”.

 

 

Entre els diversos actes i xerrades del dia, la investigadora i alumni del Màster Universitari en Disseny Ana Otero va presentar Pasta fría, un projecte de transformació de residus alimentaris en objectes de disseny.

Com a conclusió d’aquesta primera etapa, per sobre de tot, de Juan-Creix va valorar la possibilitat d’ampliar la xarxa d’aliances per avançar, augurant un futur d’èxit: “És imprescindible col·laborar amb institucions, escoles, universitats, centres tecnològics, start-ups, visionaris i marques. Això és el que hem fet i n’estic molt content!”.

Ver evento relacionado ➞

Últimas noticias

BAU trenca amb el blanc i negre en la seva marca per reforçar la seva singularitat i missió com a centre

14 hores ago

La BAU Talks que ens presenta l’imaginari de l’artista Javier Jaén

2 dies ago

Limit No Limits 2025: De tornada a la passarel·la dels primers dissenys dels estudiants de Moda

1 setmana ago

Un Nadal més BAU que mai

4 setmanes ago

Noticias relacionadas

BAU trenca amb el blanc i negre en la seva marca per reforçar la seva singularitat i missió com a centre

La BAU Talks que ens presenta l’imaginari de l’artista Javier Jaén

Limit No Limits 2025: De tornada a la passarel·la dels primers dissenys dels estudiants de Moda

Un Nadal més BAU que mai

L’Alumni de Disseny Gràfic Martina Barahona aconsegueix el Premi Francesca Bartrina 2024 al millor TFG en estudis de gènere

Niklas Roy i les màquines col·laboratives a la BAU Talks “Vectors, Pixels, Plotters and Public Participation”