logo fullscreen logo
  • Agenda
  • Notícies
  • Entrevistes
  • Articles
  • Coneix BAU
    • Grau en Disseny
    • Grau en Belles Arts
    • Màsters i Postgraus
    • Màster Universitari en Disseny
    • Programa de Doctorat
    • Diploma en Disseny Gràfic
    • Formació Online
    • Universitat d’Estiu
MENU
mobile logo
  • Agenda
  • Notícies
  • Entrevistes
  • Articles
  • Coneix BAU
    • Grau en Disseny
    • Grau en Belles Arts
    • Màsters i Postgraus
    • Màster Universitari en Disseny
    • Programa de Doctorat
    • Diploma en Disseny Gràfic
    • Formació Online
    • Universitat d’Estiu
9 novembre 2021
Notícies

“Els residus no existeixen, són falta d’imaginació!”

Des de fa mig any, BAU i Plat Institute han forjat una aliança creativa per eliminar residus i transformar-los en peces de disseny a través de l’economia circular. Es tracta d’un projecte ambiciós i transversal que compta amb la col·laboració d’empreses i plataformes líders com Paradiso, Precious Plastics i Stoli. El passat 22 d’octubre, van presentar els primers resultats de la col·laboració en una jornada oberta al públic que va tenir lloc a BAU.

 

 

Un nou Renaixement

Per a Nacho de Juan-Creix, fundador i consultor d’innovació de Plat, i artífex principal del projecte, “hem començat a convertir un problema en una oportunitat. Els residus no existeixen, són falta d’imaginació. Aquí els transformem en disseny funcional. I ara presentem una estratègia i un pla per al futur immediat. Això en permet tenir una visió de què passarà els pròxims cinc anys.”.

De Juan-Creix va reivindicar la llibertat creativa i fugir dels carrils centrals, i veu el present amb optimisme: “Ens pensàvem que la vida té una forma determinada, i molta gent ens explica com és, però hi ha moltes alternatives. Vivim un nou Renaixement!”

 

 

El director de Recerca de BAU, el Dr. Jaron Rowan, que ha apadrinat el projecte i va ser present a la jornada, va enllaçar la feina de Plat amb les línies de treball actuals del departament: “Estem investigant qüestions polítiques complexes sobre l’actualitat, i una de les dimensions que estem intentant entendre és en termes de circularitat, gestió de residus, sistemes d’alimentació i disseny alimentari. Treballant junts, podem aprofundir i entendre millor totes aquestes qüestions”.

“De vegades la recerca adquireix una dimensió física del món però té dificultats per ser afirmativa, trobar noves solucions i explorar futurs”, va afirmar Rowan, “i gràcies a aquesta col·laboració el disseny i la recerca en disseny ens ajuden a proposar alternatives a aquest present tan tens que vivim”.

 

 

Impacte internacional

Entre els assistents a la jornada, el president d’ISWA (International Solid Waste Association), Antonis Mavropoulos, va elogiar fermament les primeres fites del projecte “perquè demostren maneres pràctiques de reduir el malbaratament alimentari i elaborar productes útils i consumibles a partir de residus. Imagineu la innovació que podríem generar amb milers d’esforços similars arreu del món!”

Paral·lelament, per al director general de SEAQUAL INITIATIVE, Michael Chtepa, “el rol i la responsabilitat de les autoritats públiques és fixar un marc legal; i el de les empreses, respectar aquest marc i, des de la seva missió, crear valor a través de la seva activitat”.

Segons Mavropoulos, “vivim una quarta Revolució Industrial, i la jornada mostra clarament que necessitem mesclar la cultura del disseny eco amb l’economia circular i amb una aproximació des de l’enginyeria”.

 

 

Entre els diversos actes i xerrades del dia, la investigadora i alumni del Màster Universitari en Disseny Ana Otero va presentar Pasta fría, un projecte de transformació de residus alimentaris en objectes de disseny.

Com a conclusió d’aquesta primera etapa, per sobre de tot, de Juan-Creix va valorar la possibilitat d’ampliar la xarxa d’aliances per avançar, augurant un futur d’èxit: “És imprescindible col·laborar amb institucions, escoles, universitats, centres tecnològics, start-ups, visionaris i marques. Això és el que hem fet i n’estic molt content!”.

Etiquetes Ana Otero, Antonis Mavropoulos, BAU Alumni, BAU Professorat, Dr. Jaron Rowan, ISWA (International Solid Waste Association), Màster Universitari en Disseny, Màster Universitari en Investigació i Experimentació en Disseny, Michael Chtepa, Nacho de Juan-Creix, Paradiso, Plat Institute, Projecte de recerca, Recerca, Recerca acadèmica, Recerca aplicada al disseny, Recerca material, SEAQUAL INITIATIVE
Entrades que podríen interessar-te
19 desembre 2022
‘Imaginar mons possibles’ al Disseny Hub Barcelona
29 novembre 2022
Autofabricantes i Gekkolab segueixen amb el vent en popa
21 novembre 2022
Una nit màgica de llums i instal·lacions al Poblenou
Notícies recents
  • Lúa Coderch: una carrera imparable
    21 desembre 2022
  • Autofabricantes i Gekkolab segueixen amb el vent en popa
    29 novembre 2022
  • L’estudiant de disseny Salua Babeli obté la Beca Santander Equality
    25 novembre 2022
  • Sílvia Rosés està de moda
    14 novembre 2022
BAU, Centre Universitari d'Arts i Disseny de Barcelona
c/ Pujades 118 08005 Barcelona
www.bau.cat
Notícies recents
  • Lúa Coderch: una carrera imparable
    21 desembre 2022
  • Autofabricantes i Gekkolab segueixen amb el vent en popa
    29 novembre 2022
  • L’estudiant de disseny Salua Babeli obté la Beca Santander Equality
    25 novembre 2022
  • Sílvia Rosés està de moda
    14 novembre 2022
Subscriu-te a la newsletter
Idioma
  • Català
  • Español
Gestionar el Consentimiento de las Cookies
Utilizamos cookies para optimizar nuestro sitio web y nuestro servicio.
Funcional Sempre actiu
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferencias
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadísticas
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
Ver preferencias
{title} {title} {title}