“Els residus no existeixen, són falta d’imaginació!”

BAU i Plat Institute presenten els primers resultats d’una col·laboració transversal per transformar residus en peces de disseny funcional

Des de fa mig any, BAU i Plat Institute han forjat una aliança creativa per eliminar residus i transformar-los en peces de disseny a través de l’economia circular. Es tracta d’un projecte ambiciós i transversal que compta amb la col·laboració d’empreses i plataformes líders com Paradiso, Precious Plastics i Stoli. El passat 22 d’octubre, van presentar els primers resultats de la col·laboració en una jornada oberta al públic que va tenir lloc a BAU.

 

 

Un nou Renaixement

Per a Nacho de Juan-Creix, fundador i consultor d’innovació de Plat, i artífex principal del projecte, “hem començat a convertir un problema en una oportunitat. Els residus no existeixen, són falta d’imaginació. Aquí els transformem en disseny funcional. I ara presentem una estratègia i un pla per al futur immediat. Això en permet tenir una visió de què passarà els pròxims cinc anys.”.

De Juan-Creix va reivindicar la llibertat creativa i fugir dels carrils centrals, i veu el present amb optimisme: “Ens pensàvem que la vida té una forma determinada, i molta gent ens explica com és, però hi ha moltes alternatives. Vivim un nou Renaixement!”

 

 

El director de Recerca de BAU, el Dr. Jaron Rowan, que ha apadrinat el projecte i va ser present a la jornada, va enllaçar la feina de Plat amb les línies de treball actuals del departament: “Estem investigant qüestions polítiques complexes sobre l’actualitat, i una de les dimensions que estem intentant entendre és en termes de circularitat, gestió de residus, sistemes d’alimentació i disseny alimentari. Treballant junts, podem aprofundir i entendre millor totes aquestes qüestions”.

“De vegades la recerca adquireix una dimensió física del món però té dificultats per ser afirmativa, trobar noves solucions i explorar futurs”, va afirmar Rowan, “i gràcies a aquesta col·laboració el disseny i la recerca en disseny ens ajuden a proposar alternatives a aquest present tan tens que vivim”.

 

 

Impacte internacional

Entre els assistents a la jornada, el president d’ISWA (International Solid Waste Association), Antonis Mavropoulos, va elogiar fermament les primeres fites del projecte “perquè demostren maneres pràctiques de reduir el malbaratament alimentari i elaborar productes útils i consumibles a partir de residus. Imagineu la innovació que podríem generar amb milers d’esforços similars arreu del món!”

Paral·lelament, per al director general de SEAQUAL INITIATIVE, Michael Chtepa, “el rol i la responsabilitat de les autoritats públiques és fixar un marc legal; i el de les empreses, respectar aquest marc i, des de la seva missió, crear valor a través de la seva activitat”.

Segons Mavropoulos, “vivim una quarta Revolució Industrial, i la jornada mostra clarament que necessitem mesclar la cultura del disseny eco amb l’economia circular i amb una aproximació des de l’enginyeria”.

 

 

Entre els diversos actes i xerrades del dia, la investigadora i alumni del Màster Universitari en Disseny Ana Otero va presentar Pasta fría, un projecte de transformació de residus alimentaris en objectes de disseny.

Com a conclusió d’aquesta primera etapa, per sobre de tot, de Juan-Creix va valorar la possibilitat d’ampliar la xarxa d’aliances per avançar, augurant un futur d’èxit: “És imprescindible col·laborar amb institucions, escoles, universitats, centres tecnològics, start-ups, visionaris i marques. Això és el que hem fet i n’estic molt content!”.

Ver evento relacionado ➞

Últimas noticias

La BAU Talks que conjumina creativitat, codi i ganes de materialitzar una idea

5 dies ago

La mostra del Grau en Belles Arts arriba en forma de festí i amb un menú caníbal

5 dies ago

“Closques, màscares”, una exposició en dos temps dels estudiants de tercer de Belles Arts

6 dies ago

FEST1VAL 1:1, l’esdeveniment de l’itinerari d’Espais, torna després de l’èxit com a proposta el curs anterior

2 setmanes ago

Noticias relacionadas

La BAU Talks que conjumina creativitat, codi i ganes de materialitzar una idea

La mostra del Grau en Belles Arts arriba en forma de festí i amb un menú caníbal

“Closques, màscares”, una exposició en dos temps dels estudiants de tercer de Belles Arts

FEST1VAL 1:1, l’esdeveniment de l’itinerari d’Espais, torna després de l’èxit com a proposta el curs anterior

BAU a Poblenou Open Day: consulta la programació d’aquesta edició

24 de maig: última jornada de Portes Obertes 2025