En grec, les formes cosmo- i -graf signifiquen, respectivament, món i escriure. Cosmògraf, doncs, seria Escriure el món. I amb la intenció de veure el món amb uns altres ulls es presenta la nova edició del cicle de conferències Cosmògraf.
Organitzat per l’Ajuntament de Manresa, el Cosmògraf és “un espai de reflexió i pensament” sobre el present en clau educativa i amb una mirada europea i mundial. Així, les jornades, vinculades a l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, aspiren a ser “una finestra al món” per sensibilitzar la ciutadania sobre els reptes globals compartits.
La cinquena edició del cicle, que se celebra a la capital del Bages entre el 3 i el 25 de novembre sota el lema Educar per pensar, comptarà amb l’arquitecta especialista en espais educatius Mariona Genís. La professora de BAU impartirà la conferència Aprendre amb l’espai. Diàlegs entre la infància i l’arquitectura el divendres 12 de novembre a les 19:00 a l’Espai Plana de l’Om.
Espais que eduquen i transformen mirades
Genís compartirà la seva experiència a l’hora de fer dialogar l’arquitectura amb la pedagogia perquè les ciutats i els barris siguin espais fèrtils per a l’aprenentatge durant la infància. Segons aquesta visió, no hi ha cap arquitectura neutra, perquè els espais sempre condicionen la vida, i els infants són altament sensibles a l’entorn. Si fins ara hem assumit que a l’aula s’hi aprèn, al pati s’hi juga i la natura es limita als parcs, Genís proposa una arquitectura holística, no fragmentada, que permeti que totes les experiències vitals siguin completes.
Al Cosmògraf 2021 també hi participaran ponents de la talla de la filòsofa Marina Garcés (que va protagonitzar la sessió inaugural el 3 de novembre) i l’activista i periodista David Fernàndez (17 de novembre, amb el pensador i escriptor Santiago Alba Rico). Entre les contribucions internacionals, destaquen les expertes en educació Marlène Lebrun (10 de novembre) i Inger Enkvist (11 de novembre).