Des de fa deu anys, el festival Llum BCN converteix les nits de la ciutat en un gran espectacle lumínic. Professionals de les arts, l’arquitectura, l’audiovisual i el disseny d’il·luminació i d’entorns interactius transformen els carrers de Barcelona en un espai expositiu únic i efímer que desafia la noció física i sensorial de l’art i l’entorn urbà.
En aquesta edició hi participaran 14 artistes i 16 escoles d’art, disseny i il·luminació, que presentaran 31 instal·lacions lumíniques repartides en 15 espais del Districte de Sant Martí, amb epicentre al Poblenou.
El festival és també una gran oportunitat per redescobrir el barri a través d’una experiència que enllaça l’herència industrial amb l’urbanisme d’avantguarda i que inclou la visita a espais patrimonials que obren les portes de forma excepcional.
Tecnologia per acostar-se a la natura
BAU també hi serà present amb el projecte Sinergia, a càrrec d’estudiants dels itineraris d’Espais i Audiovisual del Grau en Disseny i d’alumni del Màster en Innovació Audiovisual i Entorns Interactius. Una proposta que reivindica el valor de les relacions humanes i de la integració dels espais naturals en les nostres vides:
“Som éssers socials, i la necessitat de sentir-nos part d’un grup, de parlar, d’abraçar-nos i de compartir emocions s’ha posat en evidència durant els últims mesos. Sinergia és un espai que reflexiona sobre la necessitat de sentir-se a prop dels altres i on s’explora la coexistència com a part intrínseca de la vida, amb els altres éssers humans i amb la natura.”
No en va, la peça s’exposa al Parc Central del Poblenou, un entorn idoni, farcit de vegetació, per reforçar la unió i el vincle entre les persones i la natura. Com? A través d’uns halos de llums que interactuen amb el públic i generen emocions visuals. Alhora, el so, combinat amb la llum, ofereix una experiència immersiva i enriqueix la cohesió.
“Un gran laboratori del paisatge nocturn”
En aquesta mateixa línia de profunditat i suggestió, Llum BCN es presenta com un “gran laboratori del paisatge nocturn”, concebut “com una oportunitat per fer preguntes i crear nous models de participació i convivència a l’espai públic”.
Sinergia és un projecte realitzat pels estudiants i alumni Catalina Ansaldi, Júlia Casaus, Marta Minguell, Sergi Monguillot, Daniela Savalli, Pol Soriano, Pol Olivares, Ana Karen Orozco i Pedro Waldenmaier amb la coordinació i Pierino Dal Pozzo, la col·laboració de Frank María i la tutoria de Mariel Fuentes i Mónica Rikić, tots quatre professors de BAU.