Si els espais que habitem i transitem en la vida quotidiana (casa, carrer, feina) ens defineixen com a persones, aleshores l’arquitectura i el disseny d’espais juguen un paper essencial en la naturalesa dels nostres desitjos i necessitats.
Sota aquesta premissa, i en el marc de la XV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme (BEAU), el CCCB presenta el debat Construir comunitats. Entre els convidats hi ha Cristina Goberna, arquitecta i professora del Grau en Disseny de BAU.
A cavall entre Barcelona, Nova York i Sidney i multipremiada internacionalment, Goberna és fundadora i codirectora de l’estudi Fake Industries Architectural Agonism (FKAA), que promou una arquitectura col·laborativa i horitzontal.
L’acte forma part de tres jornades de debats i seminaris dedicats a una qüestió clau de la demografia catalana i espanyola i amb un pes creixent en l’agenda pública: el fràgil equilibri entre l’expansió urbana de les ciutats i l’abandonament progressiu de les zones rurals —la cèlebre Espanya buida.
Goberna hi intervindrà acompanyada dels arquitectes Paloma Strelitz, directora creativa de Patch i fundadora del col·lectiu Assemble, i Ferran Grau, professor convidat a l’EAR i soci del despatx GrauCasais.
Tots tres compartiran la seva visió sobre l’arquitectura participativa i la seva funció social en el disseny urbà, posant al centre la voluntat popular i escoltant la veu de la ciutadania per afavorir una societat més cohesionada i igualitària.
El desig de l’arquitectura
El mes de maig, Goberna va participar en el cicle Interferències amb la conferència L’arquitectura del desig, on va presentar els seus últims projectes d’investigació de disseny, pedagogia i arquitectura.