Campus Virtual
Search
Close this search box.

BAU al Sónar+D: quins éssers tecnològics som o volem ser?

El festival d’electrònica i art multimèdia acollirà un projecte d’estudiants de BAU i comptarà amb les professores Mónica Rikić i Anna Carreras

Un cop més, BAU tindrà una presència destacada al Sónar+D. Després de l’edició especial del 2020 a causa de la pandèmia, el gran festival de l’electrònica tornarà a celebrar-se del 27 al 30 d’octubre al CCCB amb el format habitual.

BAU, que tindrà un estand propi, hi participarà per partida triple. D’una banda, el Departament d’Audiovisual mostrarà una instal·lació pròpia d’innovació audiovisual a càrrec de quatre alumni del Màster en Innovació Audiovisual i Entorns Interactius, com en l’edició 2019 del certamen.

Exohive ofereix una experiència interactiva immersiva amb un organisme d’exobiologia especulativa. Heidi Valda i Javi Albo, amb el suport de Luis Silva i Ruben Oya, presenten un ésser de ciència-ficció per simular una trobada amb una criatura extraterrestre. La instal·lació proposa una hipòtesi sobre l’existència de vida a l’univers i una exploració dels límits de l’astrobiologia.

 

 

Imaginar altres màquines conscients

D’altra banda, la tecnoartista i professora del centre Mónica Rikić impartirà, dins la programació del festival, el workshop Imaginar altres màquines conscients. L’experta en robòtica proposarà un exercici pràctic d’imaginació amb l’objectiu de trencar amb la percepció universal del desenvolupament tecnològic que imposa la cultura occidental.

El taller s’emmarca en la línia d’investigació de Rikić sobre les relacions entre humans i tecnologia intel·ligent. En cas que les màquines arribessin a tenir consciència pròpia, com es comportarien? Ens imitarien? Patirien ansietat o depressió? Tindrien crisis existencials?

La flamant Premi Nacional de Cultura 2021 ha dissenyat un ciberespai reflexiu online que s’expandeix fins al multivers perquè el públic experimenti amb les màquines les seves pròpies angoixes.

En definitiva, l’artista electrònica i programadora creativa desafia els assistents a preguntar-se quins éssers tecnològics som o volem ser, i els convida a entendre les màquines des d’un punt de vista emocional i espiritual, lluny de la perspectiva apocalíptica i amenaçadora.

20 anys de Processing

Finalment, el Sónar+D també comptarà amb la intervenció de l’enginyera, artista i programadora creativa Anna Carreras, professora del Grau en Disseny i del Màster en Innovació Audiovisual i Entorns Interactius, i que ja va intervenir en l’edició 2016 del festival amb el projecte Rite of Color.

Carreras participarà en una xerrada sobre programació creativa i art acompanyada de Tega BrainCasey Reas, amb qui ja va col·laborar en el llançament de la plataforma d’art contemporani Feral File.

L’acte s’emmarca en el 20è aniversari de l’eina Processing, amb la qual imparteix classes a BAU i que serveix d’aprenentatge arreu del món per programar creativament. Carreras compartirà experiències sobre el seu procés de treball i d’investigació en art generatiu, a través dels quals explora sistemes complexos que després comparteix amb la comunitat.

 

 

Referent de l’electrònica i l’art digital

Fundat el 1994, el Festival Internacional de Música Avançada i Art Multimèdia de Barcelona és un dels grans punts de trobada internacionals de professionals i amants de la música electrònica i l’art digital.

Celebrat des dels orígens al Raval i expandit després a diversos espais de la ciutat, en les últimes edicions anteriors a la pandèmia havia superat els 120.000 assistents, obtenint un ressò d’abast mundial.

Després del Sónar+D de la tardor, la pròxima edició del Sónar Barcelona se celebrarà del 16 al 18 de juny de 2022 amb The Chemical Brothers de cap de cartell i més de cent actuacions programades.

Alhora, s’han organitzat col·laboracions periòdiques sota l’etiqueta #ThisisSonar amb plataformes com Hangar, l’ICUB, l’ICEC, el Taller de Músics, l’In-Edit i l’IDEAl.

 

 

Exohive
De dijous 28 a dissabte 30 d’octubre
D’11:00 a 19:00
CCCB
Imaginar altres màquines conscients, amb Mónica Rikić
Divendres 29 i dissabte 30 d’octubre
D’11:00 a 00:00
VOD
20 anys de Processing, amb Anna Carreras
Dissabte 30 d’octubre
17:00
Auditori CCCB i Streaming Channel 2
Ver evento relacionado ➞

Últimas noticias

Inauguració de l’exposició “El cuerpo de la nación” de Lizette Nin en HAUS

1 hora ago

“I’M, la (no) passarel·la” que no desfila, sinó que exhibeix

6 hores ago

SINAPSIS, la instal·lació del cos i la ment, al Sónar+D

8 hores ago

Razzmatazz es vesteix dels màsters en disseny de moda

1 setmana ago

Noticias relacionadas

Inauguració de l’exposició “El cuerpo de la nación” de Lizette Nin en HAUS

“I’M, la (no) passarel·la” que no desfila, sinó que exhibeix

SINAPSIS, la instal·lació del cos i la ment, al Sónar+D

Razzmatazz es vesteix dels màsters en disseny de moda

Obert el període de Preinscripció Universitària per accedir als Graus en Disseny i Belles Arts de BAU

Pep Vidal, docent del Grau en Belles Arts, exposa la seva obra a l’ADN Galeria