Campus Virtual
Search
Close this search box.

ZER, la moda entra en una nova era

Les dissenyadores i professores de BAU Ane Castro i Núria Costa trenquen tots els motlles de la innovació i la sostenibilitat en la moda amb ZER ERA

Des de fa temps, tot són bones notícies per a les dissenyadores de moda Ane Castro (Deba, Guipuscoa, 1994) i Núria Costa (Figueres, 1994). Les impulsores de la firma ZER ERA i professores del Grau en Disseny i del Màster en Disseny, Tecnologia i Innovació en Moda de BAU acumulen premis i nominacions mentre ultimen el llançament d’una col·lecció internacional que veurà la llum a la tardor.

Tot va començar el 2017, quan Castro i Costa, formades a Sabadell i a Eindhoven, on es van especialitzar en tècniques d’impressió 3D, van crear ZER Collection, que aviat va evolucionar a ZER ERA, subratllant la voluntat de marcar un abans i un després en les pràctiques tradicionals i les inèrcies del sector.

Els últims anys, des de la seva seu de Mataró, han anat desenvolupant i perfeccionant una tècnica pionera que mitjançant impressió 3D optimitza l’ús de matèries primeres durant la producció de roba, amb la qual cosa han aconseguit eliminar tots els residus derivats del procés.

La seva feina, elogiada internacionalment amb multitud de guardons i beques, es considera revolucionària perquè assenyala l’únic futur possible per a la indústria de la moda: la investigació, la innovació i l’economia circular.

 

 

Una tècnica que ha seduït Vogue i H&M

Els primers premis van arribar el 2018, quan van guanyar el 080 Investor Day en el marc de la 080 Barcelona Fashion en la categoria de start-ups tecnològiques aplicades al sector de la moda. També van ser guardonades amb el premi Creatic (TecnoCampus de Mataró), al Samsung EGO Innovation Project (Madrid) i en la competició Freudenberg (Verona), entre d’altres.

El 2020 van ser les primeres espanyoles a guanyar el Global Change Award de la Fundació H&M en alçar-se amb el premi Early Bird del certamen de la multinacional sueca.

Les joves dissenyadores van afirmar que “des del principi vam creure en una indústria més sostenible i humana. És reconfortant veure que en el sector la investigació és cada vegada més important”.

Ara, per segon any consecutiu, són finalistes dels premis Who’s On Next, els més importants del sector de la moda a España, convocats per Vogue en col·laboració amb Inditex. En l’edició 2020, l’organització va valorar en ZER l’ús de “diferents processos de fabricació digital per generar peces exclusives amb un gran component de disseny” i una “identitat basada en tres pilars: innovació tecnològica, sostenibilitat i estètica urbana”.

En l’edició actual, el jurat elogia la combinació d’“accessoris i peces de roba per crear peces híbrides que es transformen amb l’objectiu de millorar la seva funcionalitat quotidiana” i considera que la investigació amb tecnologies de fabricació digital i artesanal la converteix en una marca puntera en R+D gràcies al seu valor afegit.

La seva última fita és ser finalistes del concurs de moda Rebelpin, que se celebrarà online l’1 de juliol, en el marc del projecte Native, que durant la Setmana de la Moda de Roma (AltaRoma) ofereix a projectes emergents del sector una plataforma per exposar i comercialitzar les seves creacions amb el suport de mentors i empreses.

 

 

Roda el món i torna al Born

Actualment, les dues dissenyadores combinen la docència i la investigació amb els últims detalls de les seves pròximes col·leccions, amb la idea de trencar l’estacionalitat del sector amb peces flexibles i polivalents per a totes èpoques de l’any.

2021 significarà un punt d’inflexió per a Castro i Costa, que ja preparen l’aterratge al centre de Barcelona amb un estudi-taller a tocar de Santa Maria del Mar, un entorn privilegiat per reforçar la visibilitat del projecte i consolidar el seu lideratge en la reinvenció del sector.

Ver evento relacionado ➞

Últimas noticias

Inauguració de l’exposició “El cuerpo de la nación” de Lizette Nin en HAUS

7 dies ago

“I’M, la (no) passarel·la” que no desfila, sinó que exhibeix

1 setmana ago

SINAPSIS, la instal·lació del cos i la ment, al Sónar+D

1 setmana ago

Razzmatazz es vesteix dels màsters en disseny de moda

2 setmanes ago

Noticias relacionadas

Inauguració de l’exposició “El cuerpo de la nación” de Lizette Nin en HAUS

“I’M, la (no) passarel·la” que no desfila, sinó que exhibeix

SINAPSIS, la instal·lació del cos i la ment, al Sónar+D

Razzmatazz es vesteix dels màsters en disseny de moda

Obert el període de Preinscripció Universitària per accedir als Graus en Disseny i Belles Arts de BAU

Pep Vidal, docent del Grau en Belles Arts, exposa la seva obra a l’ADN Galeria