Campus Virtual
Search
Close this search box.

‘Las videntes’: Jorge L. Marzo es capbussa en les veus del futur

El professor de BAU publica a Arcàdia un assaig sobre la necessitat humana d’anticipar-se al futur al llarg de la història

L’editorial Arcàdia acaba de publicar Las videntes. Imágenes en la era de la predicción de Jorge L. Marzo, professor de BAU, dins de la col·lecció Deriva.

De la Grècia antiga a Silicon Valley, dels oracles als algoritmes, els humans han sentit sempre l’instint i la necessitat de predir el futur. Fins i tot avui, la predicció és un instrument clau per governar les nostres vides.

A partir d’aquesta premissa, Las videntes alterna relats de ficció amb episodis històrics. Marzo va desgranant com les màquines s’han apropiat del llenguatge de les velles profecies fins a aconseguir interpretar-lo i jutjar-lo mitjançant imatges. En l’auge de la intel·ligència artificial, també les màquines són vidents.

 

 

Les mil cares de la veritat

Jorge L. Marzo (Barcelona, 1964) és professor d’Iconografia i Comunicació al Grau en Disseny de BAU, on també exerceix com a coordinador de GREDITS (Grup d’Investigació en Disseny i Transformació Social).

Com a historiador de l’art ha contribuït a la renovació dels estudis sobre art modern i contemporani a Espanya i és coautor del llibre Arte en España 1939-2015. Ideas, prácticas, políticas (Cátedra, 2015).

Una part important de les seves investigacions s’ha centrat en les polítiques de la imatge i en els règims de la veritat, en formats tant expositius com audiovisuals o editorials. Els més recents són Fantasma’77. Iconoclàstia espanyola (Centre d’Art Tecla Sala, 2020); Iconografía post-millennial (Morsa, 2019); After Post-Truth (BAU Edicions, 2019); La competencia de lo falso. Una historia del fake (Cátedra, 2018); Espectros (La Virreina, Centre de la Imatge, 2017); i Fake. No es verdad, no es mentira (IVAM, 2016).

 

 

Un segell de clàssics i contemporanis

Arcàdia és una editorial independent la voluntat de la qual és oferir un catàleg obert a totes les disciplines del coneixement amb textos que difonguin el pensament contemporani i la història de les idees.

El responsable actual de la línia gràfica és l’escriptor i dissenyador Victor García Tur, que el 2017 va agafar el relleu d’Astrid Stavro i Pablo Martín.

 

Ver evento relacionado ➞

Últimas noticias

“Salud y Diseño II”, nova publicació amb la participació de docents de BAU

1 hora ago

El Grau Universitari en Belles Arts, un camí cap a la indústria creativa

6 dies ago

BAU acaba el curs acadèmic amb les presentacions finals del Màster Universitari en Design Research

7 dies ago

Dos Alumni i un docent del MA Innovació Audiovisual i Entorns Interactius, seleccionats per Barcelona Producció

7 dies ago

Noticias relacionadas

“Salud y Diseño II”, nova publicació amb la participació de docents de BAU

El Grau Universitari en Belles Arts, un camí cap a la indústria creativa

BAU acaba el curs acadèmic amb les presentacions finals del Màster Universitari en Design Research

Dos Alumni i un docent del MA Innovació Audiovisual i Entorns Interactius, seleccionats per Barcelona Producció

El IX Col·loqui Internacional d’Investigadors en Disseny comptarà amb Serafín Álvarez, docent en Disseny i Belles Arts

L’Acte de Cloenda de Disseny, en la cartellera de l’Aribau Cinema