La sessió “Teixits amb impacte positiu” que va impartir la Sylvie Degrange fa uns dies, forma part del cicle de conferències MODS organitzat per Moda Sostenible Barcelona, una associació sense ànim de lucre que té l’objectiu de sensibilitzar a la societat dels avantatges de la moda sostenible així com potenciar i estimular la seva creació, producció, venda i ús.
Aquesta segona sessió del cicle conduïda perDegrange i moderada per Gabriela Pedranti, va tractar de la connexió dels teixits amb el planeta. Degrange és la fundadora d’Alma Green Design, la primera marca de roba de llit basada en els principis de l’economia circular.
MSBCN (Moda sostenible Barcelona) és un grup de dissenyadors de moda, proveedors de matèries primeres, tallers de confecció, distribuidors, botigues, periodistes i ciudadans que s’han unit per a demostrar que la indústria de la moda no té per què estar renyida amb els drets humans i el medi ambient.
Organitza diverses activitats com el Fòrum de Moda Sostenible, és pionera en l’organització d’esdeveniments com el BEFF (Barcelona Ethical Fashion Fest), que des de finals de 2019, compta amb una nova edició de caràcter internacional amb el nom de Re – Barcelona, i col·labora amb BAU, que ha acollit aquesta conferència en la seva plataforma online, o en els actes de commemoració del Fashion Revolution a Barcelona.
La sessió Teixits amb impacte positiu, es va basar en dos dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) proposats per l’ONU, l’energia assequible i no contaminant (nº7) i garantir modalitats de consum i producció sostenibles (nº12).
La sessió es va iniciar amb una definició de teixit sostenible a partir dels paràmetres de proximitat, ecologia, sostenibilitat i traçabilitat. La presentació de Sylvie Degrange va seguir amb la descripció, característiques i alternatives dels quatre tipus de fibres per a la fabricació de teixits: químiques sintètiques, vegetals, animals i químiques artificials. La sessió va finalitzar amb uns breus comentaris sobre els tints i acabats que acaben de definir a un teixit.
El resum de la interessant sessió podria ser que el més intel·ligent per als dissenyadors de moda en el moment de triar un material són els nous teixits basats en la biotecnologia, que han de pensar en el context i el procés d’obtenció del teixit i no sols en la mena de fibra que els interessa i que no s’ha de renunciar a les característiques que el dissenyador busca en el teixit però si buscar alternatives sostenibles.
Podeu veure la conferència completa aquí.