logo light logo
  • Agenda
  • Notícies
  • Coneix BAU
    • Grau en Disseny
    • Màsters i Postgraus
    • BAU Nit, Diploma en Disseny Gràfic
    • Workshops Càpsula
    • Universitat d’Estiu
Menu
mobile logo
  • Agenda
  • Notícies
  • Coneix BAU
    • Grau en Disseny
    • Màsters i Postgraus
    • BAU Nit, Diploma en Disseny Gràfic
    • Workshops Càpsula
    • Universitat d’Estiu
abril 29, 2020
Articles

Reflexions sobre el present del disseny

En aquests moments, en els quals ens trobem confinats per culpa d’un virus microscòpic (un enemic invisible) i en el qual no sabem com serà el futur que ens espera, el Dr. Jaron Rowan, Director de Recerca i de la Unitat de Doctorat de BAU, ha escrit un interessant text en què es pregunta com serà dissenyar per a un món real quan sortim del confinament.

El text, Disseny de presents, està dividit en cinc parts amb subtítols com: Molts mons reals, Disseny ontològic, Política i disseny, Dissenyar per mons cada vegada menys moderns i Un present amb molts futurs.

A la dècada dels seixanta, Victor Papanek ens va instar a dissenyar per a un món real, amb això s’obria la necessitat de conèixer aquest món. Com a conseqüència, vam veure un canvi del paper del dissenyador i de la dissenyadora, que passa de creador/a a investigador/a. Ara, Rowan ens convida a preguntar-nos sobre com serà el món real a partir del desconfinament. Així, en el primer paràgraf, Molts mons reals, es pregunta quin món ens quedarà després de la crisi, si només hi ha un món o si hem de seguir dissenyant per al món que coneixem i en el qual hem viscut. La seva resposta és que no hi ha un sol món real, sinó que el món alberga diversos mons que estan interconnectats, que passarem d’un univers a un plurivers, que hem de rebutjar un món fragmentat i proposar un món estructurat comú, amb vincles i tensions.

 

 

A la Wikipedia es defineix l’Ontologia com una branca de la filosofia que es dedica a l’estudi de l’ésser i de les relacions entre els ens, de la relació entre el general (el color vermell) i el particular (una poma vermella) i que es fa preguntes com Què és la matèria ?, Què és un procés ?, Què fa real a un objecte ? A Disseny ontològic, el Dr. Rowan ens diu que dissenyar és contribuir a desplegar mons, fixar presents i inaugurar futurs, que dissenyar és acceptar el repte de la responsabilitat, que els humans dissenyem per al món però hem de ser conscients que el món també ens dissenya a nosaltres; que els projectes de disseny creen usuaris, hàbits i tendències però també perpetúen discriminacions, reprodueixen problemàtiques i mantenen hegemonies socials i polítiques.

En el tercer paràgraf, Política i disseny, Jaron Rowan ens recorda que ja Bruno Latour ens va instar a fer política per a humans i no humans, a treballar amb el món biològic i geològic. Ens parla de l’efecte del disseny sobre l’entorn, que dissenyar és fer política, que el disseny mobilitza mons, reprodueix privilegis i formes de desigualtat i ens anima a dissenyar per al bé comú, a dissenyar en plural, a dissenyar convidant. Intueix que hem de deixar de dissenyar seguint interessos particulars per fer-ho des d’una consciència una mica més global.

 

 

A Dissenyar per mons cada vegada menys moderns, es refereix a la “modernitat” per referir-se a aquest període històric que ens va deixar un món lineal i piramidal amb sabers especialitzats. L’autor ens diu que la crisi afectarà a humans i no humans de formes diverses i desiguals. Ens suggereix que hem d’organitzar-nos, aprendre a treballar des de la complexitat amb solucions provisionals; oblidar certeses, atrevir-nos a titubejar, a trastejar, a perdre l’arrogància i acabar amb la individualitat. Ens convida a obrir-nos a sabers indisciplinats i promiscus, des de la humilitat i la incertesa, a dissenyar des de la crítica i l’amor, a oblidar-nos de les categories binàries per abraçar els matisos, les escales i els nous termes que ens ajudin a comprendre la realitat.

El text finalitza amb Un present amb molts futurs, on l’autor assegura que el món real per al qual es dissenyava ha deixat d’existir, que la llibertat pot convertir-se en coerció, l’interessant en banal, el sòlid en irreal. En les seves pròpies paraules: “El disseny ja no es pot permetre caure en la nostàlgia del que una vegada va poder ser. No pot dedicar-se a especular amb futurs que potser no seran. El disseny requereix presència. Ens obliga a atendre, entendre i cuidar. A establir connexions i vincles. A posar la nostra energia, inventiva i creativitat en dissenyar nous presents. Ens toca dissenyar una constel·lació de presents que comencin a embastar un món una mica millor “.

Moltes de les idees, conceptes i propostes desenvolupades en aquest text, s’estan realitzant, provant i investigant en el Màster Universitari en Investigació i Experimentació en Disseny de BAU, i poden ser aprofundides en el Programa de Doctorat de BAU / Uvic-UCC. L’article complet es pot llegar aquí.

 

 

Etiquetes BAU Professorat, Dissenyar per mons cada vegada menys moderns, Un present amb molts futurs
Comparteix:
Entrades que podríen interessar-te
gener 14, 2021
‘Inmaterial’, la revista científica de BAU
desembre 17, 2020
Un mural de Philip Stanton i estudiants de BAU per a ‘La Marató’ de TV3
desembre 3, 2020
Una performance poètica de 24 hores
Noticias recientes
  • +Moments, una col·laboració de BAU i Can Felipa
    gener 25, 2021
  • ‘Apunts per a un incendi dels ulls’, nou poemari de Gabriel Ventura
    gener 21, 2021
  • ‘Inmaterial’, la revista científica de BAU
    gener 14, 2021
  • Flocon, un projecte d’alumni de BAU
    gener 12, 2021
  • ‘L’escriptor d’un país sense llibreries’, Premi Junceda d’Animació
    gener 7, 2021
Instagram @bau_bcn
MÁSTERS / POSGRADOS 2021-22 📣 Inscríbete a la MÁSTERS / POSGRADOS 2021-22 📣 Inscríbete a la SESIÓN INFORMATIVA ONLINE del 28 de enero y resuelve tus dudas con lxs coordinadores de cada programa. 

➡️ Inscripción Link BIO
📅 28 de enero
⏰ 18:00
Photo set session! 📸 [Cat] Al plató de BAU, Photo set session! 📸 

[Cat] Al plató de BAU, els estudiants fotografien els seus projectes. 📸 Com aquest realitzat per @manuelmateospaz i @ar0hi5e per a l’assignatura Anàlisi i Teoria dels Teixits de 3r curs de l’itinerari de Moda (@bau_moda).

[Cast] En el plató de BAU, lxs estudiantes fotografían sus proyectos. 📸 Como este realizado por @manuelmateospaz y @ar0hi5e para la asignatura Análisis y Teoría de los Tejidos de 3er curso del itinerario de Moda (@bau_moda). 

#photoset #fashion #fashiondesign #designers #bau #sombau #moda
[Cat] Vols conèixer el Grau en Disseny de BAU i v [Cat] Vols conèixer el Grau en Disseny de BAU i visitar el centre? 🙋🏻‍♀️🙋🏽‍♂️T’esperem a la primera jornada de PORTES OBERTES del 2021! Inscriu-t’hi ➡️ Link bio

📅 Dissabte 30 de gener
⏰ De 10:00 a 19:00
📢 Xerrades informatives a les 10:30, 12:30 i 16:30.
➡️ Inscripcions Link bio

[Cast] ¿Quieres conocer el Grado en Diseño de BAU y visitar el centro? 🙋🏽‍♂️🙋🏻‍♀️ ¡Te esperamos en la primera jornada de PUERTAS ABIERTAS del 2021! Inscríbete ➡️ Link bio

📅 Sábado 30 de enero
⏰ De 10:00 a 19:00
📢 Charlas informativas a las 10:30, 12:30 y 16:30.
➡️ Inscripciones Link bio
All you need is... ¡el Servicio de préstamo de m All you need is... ¡el Servicio de préstamo de material audiovisual! 

[Cat] Un dels serveis més valorats de BAU és el de préstec, on trobaràs tot el que necessites per realitzar els teus projectes audiovisuals. La becària @lgoodkid t’assessorarà en tot el que necessitis.

[Cast] Uno de los servicios más valorados de BAU es el de préstamo, donde encontrarás todo lo que necesitas para realizar tus proyectos audiovisuales. La becaria @lgoodkid te asesorará en todo lo que necesites.
📣 Descubre los nuevos procesos de diseño en e 📣 Descubre los nuevos procesos de diseño en espacios y por qué el Project Manager BIM es el profesional de gran éxito en el diseño de espacios, la construcción y la ingeniería. 

➡️ Apúntate al #BAUTalks online que impartirán los arquitectos Joan Maroto y Antoni Fonseca y el interiorista Jordi Pabón.

Conocerás cómo las nuevas herramientas del #BIM permiten organizar y gestionar un proyecto desde cero atendiendo a la sostenibilidad.

📅 27 de enero
⏰ 18:00 CEST
🖥 Online
➡️ Inscripción LINK BIO

#design #interiorsdesign #interiores #architecture #arquitectura #ingenieria #engineering #master #online  @mdesignbcn
Save the date! 30/01/21 Portes obertes [Cat] Us a Save the date! 30/01/21 Portes obertes

[Cat] Us avancem que el proper dissabte 30 de gener celebrarem la primera JORNADA DE PORTES OBERTES del 2021. 📣Properament obrirem la inscripció perquè reserveu plaça.

[Cast] Os avanzamos que el próximo sábado 30 de enero celebraremos la primera JORNADA DE PUERTAS ABIERTAS del 2021. 📣 Próximamente abriremos la inscripción para que reservéis plaza.
🔴 Fashion students on fire! [Cat] El projecte 🔴 Fashion students on fire! 

[Cat] El projecte ‘Hermetismo’ reflexiona sobre la relació entre l’essencial i el superflu. 

Està realitzat per les estudiants Paula Martínez (@laperronni) i Claudia Vilajosana (@claudia_vilajosana) a l’assignatura d’Iniciació a Projectes de Moda (@bau_moda) de 2n curs de Grau. Què us sembla?

[Cast] El proyecto ‘Hermetismo’ reflexiona sobre la relación entre lo esencial y lo superfluo.

Está realizado por las estudiantes Paula Martínez (@laperronni) y Claudia Vilajosana (@claudia_vilajosana) en la asignatura de Iniciación a Proyectos de Moda (@bau_moda) de 2º curso de Grado. ¿Qué os parece?

#fashion #fashionphotography #fashiondesign #design #bau #sombau #red #university #fashionstudents
Touching, experimenting, cutting methacrylate, wor Touching, experimenting, cutting methacrylate, working, smelling wood, learning by doing... There is life beyond the screens!
Carregar més... Segueix-nos
c/ Pujades 118 08005 Barcelona
www.bau.cat
Noticias recientes
  • +Moments, una col·laboració de BAU i Can Felipa
    gener 25, 2021
  • ‘Apunts per a un incendi dels ulls’, nou poemari de Gabriel Ventura
    gener 21, 2021
  • ‘Inmaterial’, la revista científica de BAU
    gener 14, 2021
  • Flocon, un projecte d’alumni de BAU
    gener 12, 2021
  • ‘L’escriptor d’un país sense llibreries’, Premi Junceda d’Animació
    gener 7, 2021
Idioma
  • Català
  • Español
Subscriu-te