Ja des de l’Antiguitat clàssica, un dels àmbits que ha dotat d’identitat les comunitats al llarg del temps ha estat l’educació. Més enllà dels llaços socials o de la ubicació geogràfica, haver compartit una mateixa educació orientada a un tipus ideal d’humanitat ha estat i és una de les constants de l’evolució de les diferents cultures fins a l’actualitat.
Les jornades internacionals Patrimoni Arquitectònic Educatiu. XLIIÈ Curset tenen com a objectiu reunir experts en Arquitectura històrica i en Pedagogia per tal d’explorar els reptes que suposa restaurar, intervenir i mantenir en ús edificis que han estat referents en el seu moment per haver allotjat projectes pedagògics pioners, com és el cas de la Bauhaus de Dessau, o el Tailiesin West de Frank Lloyd Wright, però també el de les escoles noucentistes catalanes d’en Josep Goday.
En les jornades es debatrà sobre els reptes i les oportunitats que suposa mantenir el passat d’aquest tipus d’edificis, precisament ara que el món educatiu está reivindicant de nou l’espai com a agent actiu de l’aprenentatge.
La Dra. Mariona Genis, professora de BAU i membre de GREDITS, és codirectora del Curset —al costat de l’arquitecta i investigadora Judit Taberna (UPC), recentment entrevistades a Perspectiva, l’espai d’arquitectura de Catalunya Ràdio— i forma part del comitè organitzador de les Jornades.
Unes Jornades organitzades pel AADIPA, una de les agrupacions del COAC, que també compten amb la participació de les estudiants de Grau Doris Österle i Andrea Cases, i amb la col·laboració de BAU, Centre Universitari de Disseny i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
Del 12 al 15 de desembre de 2019
Més informació
Bauhaus (Dessau, Alemania), de Walter Gropius
Biblioteca pública, de Josep Goday