De l’11 al 17 de novembre de 2019, tindrà lloc a Barcelona la Smart City Week, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona que té com objectiu generar un espai de reflexió i diàleg sobre el model de ciutat que volem, amb la participació d’agents públics i privats i la col·laboració amb institucions docents i entitats veïnals de Barcelona.
En el marc de la Smart City Week, BAU i l’Institut de Materialitats Polítiques (IMP) han organitzat el 14 de novembre una sessió que posa el focus en les polítiques estranyes dels objectes de disseny i que comptarà amb una conferència del dissenyador i analista Francisco Laranjo, autor de nombrosos treballs entorn de les polítiques del disseny i la relació entre disseny i teoria crítica. També editor de Modes of Criticism i codirector del centre de recerca i pedagogia Shared Institute. La sessió anirà seguida d’un debat i un safari d’objectes urbans amb polítiques dubtoses.
En el debat entorn de la introducció de la tecnologia a les ciutats, sovint obviem que els objectes, ja siguin tecnològics, de disseny o de seguretat, tenen una forma de política inscrita en ells. Sovint, aquestes polítiques ens passen desapercebudes o no les sabem llegir.
Què és la política dels objectes?
La política dels objectes no és discursiva, no es basa en paraules o instruccions explícites, sinó que és performativa, obliga a establir o modificar cossos i conductes. La política dels objectes determina formes de comportament i per tant de relació. Els bancs públics més llargs permeten que s’adormi en ells, mentre que els bancs estrets i individuals expulsen a les persones de l’espai públic. Un voral elevat limita la mobilitat a les persones amb diversitat funcional. Un sensor de moviment fotoelèctric pot tenir problemes a causa del seu calibrat per a identificar a les persones la pell de les quals no sigui prou clara. Els formularis online per a empadronar-se no reconeixen cognoms de menys de dues lletres, per la qual cosa part de la comunitat asiàtica es veu d’aquesta forma exclosa del cens. La grandària d’una tipografia pot ser una poderosa màquina d’inclusió o exclusió.
Tot això són polítiques materials que fan que la ciutat sigui una mica més incòmoda, menys amable i més idiota per a la ciutadania. Com entendre i analitzar aquestes polítiques no discursives és un repte per als qui volen canviar la ciutat.
La Smart City Week tindrà lloc a Barcelona de l’11 al 17 de novembre de 2019. Podeu consultar el programa complet aquí.
Dijous 14 de novembre
De 16:00 a 17:30
BAU, Edifici A, Espai polivalent (Pujades, 118)
Conferència en anglès
Entrada lliure fins a completar aforament.